Stor guide: Så får du bort vanliga fläckar från kläder

Stor guide: Så får du bort vanliga fläckar från kläder

Rödvin, fett och kaffe – det finns många fläckar som förstör dina kläder. Baaam ger dig en guide till du får bort fläckarna på bästa sätt.

Gamla husmorstips funkar alltid – särskilt när det handlar om att få bort fläckar från kläder. Och att få fläckar är ju nästan mer regel än undantag, särskilt på vita kläder vid helt fel tillfälle.

Men vad ska man då göra om man får en fläck på kläderna? Vi listar vanliga fläckar – och hur du trollar bort dem för gott.


Så får du bort fläckar från kläder och andra textiler

Tomat eller ketchup

Droppa citron, vinäger eller ättika på fläcken och låt verka i några minuter. Tvätta plagget med kallt vatten och diskmedel. Upprepa proceduren en gång till om det inte fungerar första gången.

Kaffe

Hushållspapper på fläcken med en klick filmjölk ovanpå sägs råda bot på problemet. Låt ligga i cirka 30 minuter och tvätta plagget därefter. Är fläcken helt färsk kan den försvinna genom att skölja vanligt vatten på den.

Fett eller olja

En fettfläck löser du enklast upp med hjälp av diskmedel. Gnugga diskmedel och låt verka, därefter tvättar du plagget som vanligt. Om fläcken är färsk kan potatismjöl hjälpa till att suga upp fettet.

Rödvin

Salt mot rödvinsfläckar är ingen myt – tvärtom är det den mest effektiva metoden för att få bort fläcken. Häll salt på fläcken direkt och låt det suga upp rödvinet. Därefter tvättar du plagget som vanligt.

Deodorant

Fläckar av deodorant på kläder är inte alls ovanligt. Få bort fläckarna genom att blötlägga med ättika i en halvtimme och tvätta sedan plagget på högsta tillåtna temperatur enligt tvättrådet.

Tuschpenna

Få bort fläcken genom att blötlägga med handsprit eller annan ofärgad alkohol i ett par minuter.

Blåbär

Gnugga ättika, vitvinsvinäger eller pressad citron på fläcken och låt verka. Tvätta sedan plagget som vanligt i tvättmaskinen.

Jordgubbar eller andra röda bär

Röda färger förstörs av hög värme. Koka upp vanligt vatten och häll på fläcken, men var försiktig med plagg i syntetiska material eftersom de kan förstöras.

Blod

Salta vatten och blötlägg plagget i det. Tvätta sedan med kallt vatten och tvål.

Solkräm eller annan hudkräm

Häll citronsyra på fläcken och toppa med diskmedel. Gnugga ihop och låt verka i ett par timmar.

Foto: IBL