Rensa hela ditt hem – 7 enkla steg med omtalade KonMari-metoden

KonMari-metoden är ett sätt att rensa ditt hem och aldrig behöva städa igen. Här är sju lektioner som på riktigt kommer att förändra ditt liv.
0:58

Efter reklamen: Checklista för en bättre vårstädning

(0:58)

Marie Kondo är ett japansk organiseringsproffs. Med sin bok ”The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing”, som har sålts i över fyra miljoner exemplar och legat på bland andra New York Times Bestseller-lista, har hon revolutionerat hemmafixet, spridit sitt budskap till alla jordens hörn och utsetts till en av de mest inflytelserika personerna av Time Magazine. Vad handlar allt detta om? Jo, i kort handlar det om hur man ska städa hemma genom att inte fråga sig hur användbar en sak eller ett plagg är – utan hur glad det gör en.


Här är sju lektioner från boken som kommer att förändra ditt liv.

Lektion ett: Gå igenom ditt hem utifrån kategorier – inte rum

När man ska börja rensa hemma är det lätt att man först ger sig på kanske sovrummet, sedan köket. Men det är enligt Kondo helt fel. Det man istället ska göra är att välja en kategori och börja där. Till exempel, ta fram alla dina böcker från hela hemmet, inte bara de i vardagsrummet, när du ska rensa dem för annars kommer de att dyka upp i rum efter rum och du får aldrig ordning på det.

Lektion två: Börja med kläderna

Kläder är det i ditt hem som Kondo menar har minst emotionell laddning. Tänk själv, vad slänger du helst: en gammal tröja eller ett gammalt foto på din mormor? Juste. Så börja där och få in metoden så kommer resten att gå lättare sedan.

Lektion tre: Behåll bara det som gör dig glad

Kom ihåg, målet är inte att slänga eller skänka så mycket som möjligt utan att bara behålla det som gör dig glad. Och det räcker inte med att titta på plaggen. Vräk ut till exempel alla dina tröjor på golvet, ta upp en i taget, titta och känn på den noga och fråga dig om tröjan gör dig glad. Tänker du att tröjan nog är bra att ha framöver? Då åker den bort. Tänker du att den var ju så fin när du hade den på Emmas hemmafest 2009? Bort. Funderar du över om du inte kan behålla den för att den framöver kanske passar? Bort, bort, bort.

Lektion fyra: Nostalgi är din största fiende

Det är lätt att du råkar hitta en gammal låda med vykort och fotografier när du går igenom garderoben. Och det är lätt att sätta sig ned och börja läsa vad det står. Misstag. Var ärlig mot dig själv, du skjuter egentligen bara upp din rensning så återgå till det istället. Så när du då rensar kläderna, gör det utan nostalgi och tänk bara på vilka av kläderna som gör dig glad.

Läs också: Så undviker du att din morgon skiter sig fullständigt

Lektion fem: Gör det i tystnad

Du kanske tänker att ”det här är ett bra tillfälle att lyssna på en podd”, men där har du fel igen. Tanken är att vara helt närvarande när du går igenom ditt hem och verkligen hinna reflektera över vad det är du har.

Lektion sex: Vik, häng inte upp

När du gått igenom allting – och detta behöver ju verkligen inte ske över en dag – är det dags att bestämma var sakerna ska vara. Och enligt KonMari-metoden är det bättre att vika saker i lådor än att ha dem hängandes i en garderob. Detta för att man lättare ser alla sina kläder då. Detta eftersom det finns en vikmetod, se den här nedan, som gör att alla kläder står upp i lådan istället för att ligga på varandra.

Du kan också använda skolådor som avdelare och för mindre saker såsom halsdukar, underkläder etc. Det du ändå behöver hänga rekommenderar Kondo att du hänger så att det längsta plagget är till vänster och sedan sluttar det uppåt.

Lektion sju: Återupptäck din stil

Nu när du rensat hela din garderob från plagg som inte längre behövs har du en förhoppningsvis mycket luftigare yta med plats för nytt. För kanske slängde du den där gamla, urtvättade vita t-shirten men är i behov av en fin, ny sådan. Härligt! Eller så ser du att allt i din garderob nu är i gråskala och du ser för första gången att det ju är så du vill klä dig – suveränt! Det är nu du börjar inse fördelarna med att rensa och skänka bort kläderna, att det du inte vill ha kan tillfalla någon som behöver det mer – och framför allt blir glad av de kläderna.

Nu när du gått igenom hela ditt hem är tanken att du aldrig mer kommer att behöva rensa eftersom du lärt dig en ny metod som du automatiskt kommer att applicera framöver. Det kanske är lite överdrivet, men förhoppningsvis kommer du se ditt hem på ett nytt sätt. För allt du har kvar är bara sådant som gör dig glad och det du verkligen vill ha. Ingen mer utfyllnad. Ta nu ett djupt andetag och tänk hur skönt det känns!

Undrar du varför alla pratar om Marie Kondo och KonMari-metoden just nu? Här hittar du svaret.

Läs mer:
Fem enkla knep för att organisera din garderob
Modellens smarta knep för att packa lagom på semestern
Guide: Viktiga saker att tänka på när du köper lägenhet

Bildkälla: Thinkstock

Via: One Kings Lane