Så mycket kostar ett bröllop – och så pressar du utgifterna

Så mycket kostar ett bröllop – och så pressar du utgifterna

Det är mycket att tänka på när ett bröllop skall planeras och det kan vara svårt att veta hur man ska prioritera och hålla kostnaderna nere. Baaam har pratat med bröllopskoordinatorn Johanna Kajson som delar med sig av sina bästa tips.

Läs mer:Var ute i god tid! 30 fina klänningar för bröllopsgästen

Är du och din kärlek i planeringsstadiet av ert bröllop? Ni har kanske redan bestämt ett datum och börjat fundera på hur ni vill att er stora dag ska vara, men vägen dit kan kantas av oförutsedda utgifter och stress.

Baaam tog ett snack med Johanna Kajson, bröllopskoordinator på Great Weddings, om vad ett bröllop egentligen kostar, vad du inte bör snåla in på och hur du lägger upp en smart planering.

Läs mer: 13 billiga festlokaler i Stockholm – där du får ta med egen dryck

Vad kostar ett genomsnittligt bröllop?

– Det är otroligt svårt att svara på då det främst är kopplat till antalet gäster. Ju fler gäster, desto dyrare. Men det finns några få undersökningar som gjorts för att få fram ett snitt och snittet låg år 2010 på 54 000 kronor enligt en undersökning som Synovate gjorde på uppdrag av Swedbank. I den summan ingick kläder, vigsel och fest. Men nu ser trenden ut att gå mot dyrare bröllop. 2015 gjorde Bröllops-akademin en undersökning som visade att snittet låg på 90 000 kronor och det svarar nog lite tydligare mot hur trenden går mot lite dyrare bröllop. Men som sagt – det beror helt på antalet gäster och om man köper in alla tjänster eller om man gör allt själv. Jag hör ofta siffran 100 000 – 150 000 kronor som en slags målbudget för många brudpar i Stockholm.

Hur lång tid tar det att planera ett bröllop, och i hur god tid bör man börja?

– Det kan gå på ett par veckor, men jag brukar rekommendera att man börjar 12-18 månader innan sitt datum om man vill ha möjlighet att kunna ta in offerter och välja mellan olika leverantörer. Sedan ska man inte glömma bort att njuta av sin planering såklart!


Vilka kostnader är det enklast att hålla nere?

– Om du hittar en lokal där du får köpa drycken själv har du dragit ner på kostnaderna rejält, att köpa restaurangpriser för dryck i stället för att inhandla själv är nästan det dubbla priset. Sedan är det faktiskt antalet gäster som också spelar in – säg att varje gäst kostar 1 000 kronor i kuvertpris, då är de där tio kusinerna som du egentligen inte vill bjuda rätt dyra helt plötsligt. Det blir 20 000 kronor extra om de har en respektive! Så se till att välja er gästlista med omsorg.

Vad upplever du att man vill lägga mest pengar på?

– Mat och dryck. Dryck är ofta högt prioriterat – det ska inte kännas snålt. Ringen och bröllopsresan kostar också en hel del, medan trenden att skapa dekorationer själva istället för att köpa eller hyra in något stort och dyrt fortsätter. DIY är här för att stanna, men nu i nya former.

Vilka är de vanligaste missarna som man gör under planeringen?

– Att man inte gör inköp och börjar pyssla i god tid. Generellt så har man tidigt i planeringen en rätt klar bild av hur bröllopet ska vara, och då känner man sig så trygg med den bilden att man glömmer bort att faktiskt skriva ner alla detaljer som ska fixas och sedan göra dem i god tid. Om det ska inhandlas tio ljusslingor, och pysslas fem tygvimplar, så varför inte skriva ner det och fixa det ett par månader innan bröllopet? Många brudpar har för mycket att göra den sista månaden och det tar lite udden av den härliga uppladdningen. Man ska inte behöva sitta och rulla strutar till klockan två på natten ett par dagar innan man gifter sig. Så lägg en god planering och börja med saker i tid!

Foto: Unsplash/Mélanie Villeneuve

Vilka utgifter bör man inte försöka hålla nere? Varför?

– Bröllopsfotografen! Här ryggar ofta många brudpar tillbaka när man ser prislistorna för duktiga bröllopsfotografer och risken är att man ber någon bekant som har en ”fin kamera och är duktig på att fota” fånga bröllopet i stället. Men jag säger det om och om igen – ALLA som har gjort så har ångrat sig efteråt och man kan liksom inte göra om och göra rätt. Då har man de bilderna man har. Det bröllopsfotografer är så duktiga på är att de kan varje liten detalj i bröllopsdagarna och fångar allt och lite till – och de gör det i smyg så att ingen av gästerna ens märker att där är en fotograf. Så boka hellre ett proffs ett par timmar än någon halvdan i 12 timmar. Ett proffs under vigseln och porträtt rekommenderar jag alltid – resterande bilder kan en vän ta om man vill spara in.

Vilka utgifter är det som brukar komma till, och som brudparet oftast inte har räknat med?

– De sista veckorna dyker det upp sådant som transport för hela brudföljet till kyrkan, lunch till brudföljet och panikköp av paraply när man blir rädd att det ska regna. Väldigt ofta kan det vara att man kommer på att man ska hyra in en kyl till, eller köpa is. Det är sådana smågrejer som man kanske inte har tänkt på innan om man inte har lagt upp en ordentlig budget från start. Då är bröllopskoordinatorernas konsultationer toppen, för där lägger man rätt grund från början.

Vilken utgift brukar bli den största?

– Återigen mat och dryck. Man kanske bara tänker på en två- eller trerätters från början, men sedan är det helt plötsligt snittar till bubblet, en snacksbar, bröllopstårta, kaffe, avec och nattvickning som tillkommer.


Skiljer sig kostnaderna beroende på vilken årstid man väljer att gifta sig under?

– Lite, de flesta gifter sig fortfarande på sommaren så då är det svårare att förhandla med leverantörerna och därmed dyrast. Väljer man ett sent höstbröllop eller ett vinterbröllop brukar det vara lite lättare att hitta billigare alternativ och förhandla.

Har du några smarta knep att tänka på för att hålla nere kostnaderna?

– Gör mycket själva och ta hjälp av familj och vänner som gärna pysslar, åker och handlar all dryck, plockar blommor på bröllopsförmiddagen och sätter i färdigutställda vaser. Eller varför inte fråga vännen som nyligen harr fått barn om hon kan spara alla barnmatsburkar så att ni kan ha ljus i dem? Folk älskar att hjälpa till med bröllop och vi är faktiskt dålig på att ta emot den hjälpen i Sverige. Det har börjat gå någon småtöntig trend om att man ska planera allt själv i hemlighet för att bjuda på en surprise och världens mest överdådiga fest på bröllopsdagen, men då har man kanske själva stressat så mycket att man glömt bort att njuta. Det är bättre att ta hjälp och njuta av gemenskapen i att fixa vigselprogram med sina tärnor, eller åka och handla all dryck tillsammans med marskalkarna.

Har du några generella knep på vad man bör tänka på under planeringen?

– Prioritera vad som är viktigt för just er så att ni lägger krutet i rätt hörn. Detta är alltid det första man ska göra. Lägg sedan en budget och en planering för allt som ska göras, när det ska göras och i vilken ordning. Då kan ni njuta under hela planeringen!

Foto: Sandra Williamsson, Unsplash/Alvin Mahmudov