Hanna flyttade ensam till Indien: "Verkligen Sveriges motsats"

”Det är stökigt, smutsigt, högljutt och fattigt.” Svenska Hanna Strömgren, 27, kom in på prestigefulla Brown University i USA och kunde få jobb över hela världen. Men hon valde Indien.

Läs mer: De 7 mysigaste weekendresorna att göra i höst

Hanna Strömgren har inte haft den där vanliga uppväxten som de flesta svenska 27-åringar har upplevt. När hon var fem år fick pappa Jonas jobb i Saudiarabien och familjen flyttade dit och stannade i sju år.

– Plötsligt var vi i ett väldigt extremt land med mycket restriktioner om hur vi skulle klä oss och jag och min syster fick inte gå ut utan manlig eskort, berättar Hanna.


Trots det väcktes hennes reslust där och väl tillbaka i Sverige hann Hanna inte ens spendera en månad hemma efter studenten innan väskorna packades. Denna gången stod Santa Barbara i Kalifornien på schemat. Hon studerade business management, blev snabbt ordförande i ett stort community för elever med toppbetyg på skolan och surfade och solade när hon hade tid.

– Jag trivdes så pass bra att jag blev kvar i tre år. Det var en lärare som låg på mig att jag skulle söka till ett universitet för att göra klart min påbörjade bachelor-examen. Jag minns hans ord: ”du är alldeles för ung för att vara bekväm, är du bekväm här är det dags att gå vidare”.

Läs mer: Josefin, 31, åkte på drömresa under mammaledigheten: ”Bästa jag gjort”

Lärarens ord fick Hanna att söka in på åtta olika prestigefyllda universitet. Hon kom in på sju av dem, ett var Brown University. Där var hon en av 30 stycken antagna.

– Jag var tvungen att ta chansen, men jag hade egentligen inte råd. Studierna kostade 250 000 kronor om året, pengar jag inte hade.


Studielån från CSN hemma i Sverige, en hjälpsam mamma och morfar, tre extrajobb utanför studierna och konstanta ansökningar om olika stipendier gjorde att Hanna lyckades betala gång på gång.

– Medan jag var utomlands skilde sig mina föräldrar hemma i Sverige och för att hantera sorgen blev min motivation att bli riktigt bra i skolan.

Lyckan var stor när Hanna äntligen tog sin examen från kostsamma Brown University.

Efter examen flyttade studiekompisarna till New York och London för att jobba på bank, men Hanna ville göra något annorlunda. En VD på ett indiskt företag erbjöd fem elever ett tvåårigt jobb på ett företag i Mumbai i Indien och Hanna blev antagen.

Hon hade aldrig tidigare varit i landet men valde nu att ensam flytta dit.

– Mumbai är Sveriges största motsats: högljutt, smutsigt, stort och fattigt. Min första dag i Indien var jag utan telefon och internet, när jag gick utanför dörren stod där en ko och betade. Jag tänkte bara ”var gör jag här?”. Nu har det gått fyra och ett halvt år och jag är fortfarande kvar.


Hanna älskar landet, trots olikheterna till Sverige.

Det är främst förhållandet till Hannas pojkvän som får en henne att stanna i Mumbai, men också en jobbkultur som passar henne.

– Du jobbar sex, sju dagar i veckan men bestämmer mycket över din tid och jobbar inte heldagar. Det gör att jag kan ha igång väldigt mycket olika projekt och volontärarbeta på fritiden, vilket jag nog inte hade hunnit med i Sverige.

Hanna har bland annat startat upp kvinnoplattformen WAC, Women About Community, som motsvarar Sveriges Facebookgrupper som till exempel Heja livet, Pink room och Honey and the bees.

Läs mer: Amanda gick från praktikant till vd på ett år – här är hennes bästa karriärstips

Hannas Indiske pojkvän är en stor trygghet som gör att hon stannar i Mumbai, beskriver hon.

Hanna, som alltid tänkt femton steg före och planerat framtiden in i detalj har fått lära sig att ta allt med en nypa salt i det nya hemlandet.

– Här innebär en deadline den 3:e att du får saken den 6:e och säger någon ja kan det betyda nej om två dagar. Jag har lärt mig att bli tålmodig.


Även om det är tufft i Indien råder Hanna alla att testa på att bo utomlands.

– Det gör så extremt mycket för utvecklingen som person. Du lär dig se saker från olika vinklar och får en större förståelse för människor.

I skrivande stund håller Hanna på att gå över från anställd till egenföretagare som konsult till start up-företag och hon har inga planer på att flytta från Mumbai.

– Drömmen är att hjälpa svenska företag att komma till Indien. Idag får jag kicken och äventyrskänslan av att testa nya saker istället för att flytta runt. Det är första gången sedan jag var fem år som jag känner att jag vill stanna.


Fakta

Namn: Hanna Strömgren
Ålder: 27 år
Bor: I Mumbai i Indien
Född: I Simrishamn på Österlen i Skåne
Familj: Sambo i Indien och mamma, pappa, syster och två halvsyskon i Sverige
Gör: Jobbar som konsult på ett startup-företag