Hanna Marklund, första kvinnan att kommentera herrfotbolls-VM: ”Speciellt”

Sverige spelar fotbolls-VM för första gången på 12 år. Fotbollshysterin är på topp och firandet slutar inte bara där. Hanna Marklund blir i samband med VM första kvinnan att kommentera ett herrfotbolls-VM på svensk tv.

Text: Hanna Carlsson

Ett EM silver, ett VM silver, vinnare av utmärkelsen ”Årets back” tre år i rad samt tre vinster i Damallsvenskan. Dessa är bara några av Hanna Marklunds tidigare meriter. Är det någon som kan axla titeln av att bli den ”första svenska kvinnliga kommentatorn av ett herrfotbolls-VM” så är det hon. En roll som nu gör henne historisk.

– Helt ärligt så var det inget som jag reflekterade över när jag först fick frågan. Men nu när folk har berättat att det är så, klart det är speciellt. Jag vet att jag är unik, säger hon till Expressen och fortsätter:

– Samtidigt är det konstigt att det inte kommit längre, att det fortfarande finns så få kvinnliga kommentatorer. Men om jag kan bana väg för andra kvinnor, att det får unga tjejer att känna att möjligheten finns om de vill, så är jag är väldigt glad. Det var faktiskt en del i att jag tackade ja till jobbet, att jag kände att jag borde hoppa på det här uppdraget inte bara för min egen skull. Någon måste gå först och ta smällen.

Läs också: Så får ni en lyckad kompisresa – 8 viktiga tips


Hanna Marklund har en gedigen fotbollskarriär bakom sig. Bild: IBL

Mötts av både positiv och negativ kritik

Hanna Marklund kommer att finnas med som expertkommentator i TV4:s sändningar under VM och  hon har hunnit kommentera både några herrlandskamper och damernas VM-kval innan VM-äventyret i Ryssland tar vid. Men hennes medverkan har redan nu mötts av både positiv och negativ kritik i sociala medier. Mycket av den negativa kritiken handlar om hennes breda västerbottniska dialekt och att hon som kvinna inte borde kommentera herrfotboll.

– Jag vet att det finns de tittare som inte gillar mig. Som stör sig på min dialekt eller som nu när jag har börjat kommentera herrfotboll, tycker att jag ska hålla mig till damfotboll. De finns de som tycker att kvinnor inte ska yttra sig om herrfotboll överhuvudtaget, säger Hanna Marklund till Expressen.

Men Hanna Marklund tänker inte låta det påverka henne allt för mycket. Hon säger själv att hennes roll som spelare gett henne erfarenhet av att handskas med kritik och att det kanske kommer göra det lättare.

– Jag tänker på att jag har fått väldigt mycket fin respons för min insats i studion och att det faktiskt finns många som gillar det jag gör, säger Hanna Marklund.

Läs också: 30 sandaler som är så snygga att du måste ha dem

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.