Treehotel – Ett hotell med träkojor i Sverige

Här är det svenska träkojehotellet som hajpas i USA

Har du alltid drömt om att bo i en träkoja? Det verkar amerikanerna ha gjort också för nu har det här svenska träkojehotellet seglat upp på sajter på andra sidan Atlanten.

Det är ju ingen hemlighet att amerikaner älskar Sverige – varför skulle vi annars nämnas i var och varannan sitcom? Att de sedan sällan har särskilt bra koll på vårt avlånga land (är fortfarande traumatiserad av en 90-talsserie där de ska till Ringvägen nummer typ 4000!) kan vi stå ut med så länge vi förknippas med något bra. Och det verkar vara fallet nu.

Den amerikanska lifestyle-sajten Popsugar har nämligen fått nys om de svenska designhotellet Treehotel med träkojor som ligger utanför Luleå och ägnar en hel artikel åt att hylla detta ”cosy getaway”.

”Like something out of a dream, this tucked-away hotel offers rooms perched among the pine forest of northern Sweden, and the views are unreal. The hotel offers different rooms with names like the Bird’s Nest, the Cabin, and the UFO (it really is shaped like a flying object), all modern variations of tree houses designed by Scandinavian architects that let you sleep among nature — in a luxurious way”.


Hotellet ligger avsides beläget vid Luleälven dryga sju mil från flygplatsen och här finns alltså de olika trädkojorna man kan hyra som hotellrum medan man blickar ut över den fantastiska naturen.

Bakom den annorlunda hotellidén står syokonsulenten Kent Lindvall och sjuksköterskan Britta Jonsson-Lindvall som en dag fick en idé och började snickra uppe i träden.

”Vi bor här, har en kärlek till vår bygd, vi ville ha en lön och tittade på vad man kunde göra av det som finns här”, skriver de på sin sajt om hur de kom på tanken att starta detta ovanliga projekt.

Kojorna har designats av varsin arkitekt och därför ser de så väsentligt olika ut. Här finns ett UFO, ett fågelbo och en spegelkub, för att nämna några. Men det är inte billigt att boka en koja – några tusen per natt får du betala. Men med tanke på populariteten lär det inte vara ett problem för paret att få rummen uthyrda.

Läs mer:

Fem sätt att maxa ledigheten 2019
Här finns värmen i påsk – 14 solsäkra resmål

Foto: Treehotel/Instagram