Parfymen Secretions magnifiques som luktar sperma.

Här är parfymen som luktar sperma och saliv

Låt oss presentera: parfymen Secretions Magnifiques som doftar (?) sex – med inslag av blod, saliv, sperma och svett.

Parfymören Etienne de Swardt vid parfymhuset Etat Libre d’Orange har sagt i en intervju att han egentligen föddes som berättare – inte som parfymör. Och vi har ingen anledning att ifrågasätta honom. En av hans skapelser heter nämligen Secretions Magnifiques (magnifika utsöndringar) och i beskrivningen av doften finns ord som svett, sperma, blod och saliv.

”Färskhetseffekten är slående”, går det att läsa på hemsidan, och beskrivningen fortsätter:

”De svettiga skinnen har en doft av musk och sandelträ.”

Nyheten om spermaparfymen har tidigare rapporterats av Amuse där man har gjort en artikelserie om konstnärer och hantverkare som ger gamla ting en ny twist. Och visst är den speciella parfymen en ny twist. Rosor och eteriska oljor har lagts åt sidan när sexdoften har plockats fram.

Inspirerad av AIDS-krisen

Etienne de Swardt förklarar att han ville göra något radikalt och provocerande när han tog fram Secretions Magnifiques, som också var parfymhusets första doft (2006).

”Jag ville ge mig ut på vägar som ännu inte vandrats”, säger han till Amuse.

Han förklarar vidare att han inspirerats av AIDS-krisen på 80-talet, och att han ville ta fram en doft som skulle påminna om den dåvarande situationen. Så här beskriver han parfymen själv:

”Du är på gränsen mellan porr och romantik, du är vilse mellan attraktion och äckel. Det är en väldigt dubbel parfym.”

Sprungen ur dekadent litteratur

Parfymhuset Etat Libre d’Orange har sina rötter i den dekadenta litteraturen som frodades i Paris under den andra halvan av 1800-talet, och där kontrasten mellan skönhet och avsky var målet.

”Jag tänker bland annat på Baudelaire’s Les fleurs du mal [De ondas blommor]”, säger Etienne och fortsätter:

”Allt är inte skönhet, det finns också det som smärtar, den mörka sidan av livet. Och varifrån får parfymörer sina idéer? Från litteraturen och konsten!”

Charles Baudelaire fälldes i domstol 1857 för utgivningen av Les fleur du mal då dikterna ansågs för ekivoka och omoraliska. Först 1949 hävdes förbudet av sviten i Frankrike och texterna släpptes på nytt.

Etienne de Swardt har inte anmälts för sin ekivoka parfym, men recensionerna är allt annat än hyllande. Parfym-vloggaren Katie Puckrik kallar den till exempel för ”den äckligaste parfymen i världen”, och på parfymbloggen Bottega Olfattiva beskrivs den som en metallisk bloddoft – och inte i en positiv mening.

En flaska Secretions Magnifiques (50 ml) kostar omkring 950 svenska kronor, och du hittar den här.

Läs mer:

Varför parfym doftar olika på olika människor? Nu vet vi

16 parfymer du garanterat minns från 00-talet