Här är skillnaden på champagne, cava och prosecco

Bubbel är ett självklart inslag på festen. Men vet du vad som skiljer cavan från cremanten och proseccon från sekt?

Champagne

Får enbart tillverkas i regionen Champagne i norra Frankrike, på bestämda druvsorter och där vinet först jäses med socker och jäst på fat och sedan ytterligare en gång på flaska där man samtidigt genomför en process för att få bort jästfällningen ur drycken.


Cremant

Är ett samlingsnamn för övriga mousserande viner som kommer från Frankrike, som framställts utanför Champagne. Dessa framställs på samma sätt som champagne.


Franciacorta

Italiens svar på champagne, Franciacorta tillverkas på samma sätt och med samma druvor.


Prosecco

Är det populära italienska mousserande vinet, som vanligtvis tillverkas genom tankmetoden, som innebär att vinet blandas i tank med socker och jäst. När sockret omvandlats till alkohol och koldioxid filtreras jästen bort och vinet tappas på flaska.

Läs också: Nu finns ett glas som håller en hel flaska prosecco – för varför inte?


Cava

Den spanska versionen av champagne och tillverkas alltså på samma sätt.


Sekt

Kommer från Österrike och Tyskland och görs ofta på importerade druvor. Vanligtvis tillverkas drycken enligt tankmetoden. Men Deutscher sekt tillverkas enligt traditionell metod, som champagne, med jäsning på flaska.


Cap Classique

Den sydafrikanska versionen av champagne som har samma tillverkningsmetod och druvor.


Pezsgő

Alla mousserande viner från Ungern kallas för pezsgő oavsett tillverkningsmetod.

Läs också: Årets lyxigaste drink – så gör du en Prosecco Royale

Källa: Systembolaget

Artikeln publicerades först på Femina.

Mer livsstilsinnehåll från oss på Baaam: