Höstens trendigaste drinkar är tre stycken – åtminstone om man får tro Richard ”Chille” Man, cocktailexperten som är nominerad som Årets innovatör i Restauranggalan 2016 och tidigare utsedd till Årets branschförbättrare.
– Den stora trenden är att använda sig av närproducerade råvaror efter säsong. Frukt och grönt smakar helt enkelt bättre när de får växa tills de är mogna och skördas i rätt tid. Här i Norden är hösten skördetid och vi har massa härliga råvaror att jobba med. Många byter ut frukten mot grönsaker, och vi får se drinkar baserade på selleri, rödbetor och morötter. Det blir dessutom allt vanligare att ta vara på mer av råvarorna för att minska svinnet, förklarar han om höstens trenddrinkar 2016.
Richard tipsar om sina tre godaste höstiga drinkar – scrolla ner för recept!
Recept: Autumn Walk
Räcker till en drink
Du behöver:
2 cl Bacardi 8 años
2 cl Bénédictine DOM
10 cl nypressad blodgrapefruktjuice
4-5 droppar olivolja
Salt och kakao på glasets kant (1 del kakao på 3 delar salt)
Så gör du:
– Fukta glaskanten med en skiva blodgrape och doppa glaset i salt och kakaoblandningen – Tillsätt alla ingredienser förutom olivoljan i en shaker med kub-is
– Skaka drinken och sila ner i ett rocksglas med ny kub-is
– Droppa olivoljan på drinken
– Garnera med en blodapelsinskiva
Kommentar:
Under hösten/vintern så är blodgrape väldigt god. Här får frukten vara i fokus men med en oväntad och spännande smakkombination.
Harvest Highball
Räcker till en drink.
Du behöver:
4 cl Bombay Sapphire gin
1 cl St Germain fläderlikör eller flädersaft
1/2 Selleristav
3 cl Limejuice
2 cl Agavesyrup
Tonic
Så gör du:
– Muddla en halv selleristav i shakern
– Tillsätt i alla ingredienser förutom tonic i en shaker
– Skaka med kub-is och sila ner i ett highball glas med ny kub-is – Toppa med tonic
– Garnera med selleriblad
Kommentar:
En uppfriskande och höstig drink som passar de flesta tillfällen.
Not Waisted Daiquiri
Räcker till en drink
Du behöver:
5 Bacardi Carta Blanca
3 Limejuice
2 cl sockerlag på ingefäraskal 1 körsbärstomat
1 Äppelshrub på ”fula äpplen”
Äppelshrub
Ingredienser:
• 0,5 kg äpplen
• 3 dl socker
• 2,5 dl äppelvinäger
– Skär äpplena i mindre bitar och blanda med sockret i en bunke. Låt det stå under tryck i 24 timmar
– Tillsätt äppelvinäger, blanda och låt det dra i ytterligare 24 timmar
– Koka upp snabbt och sila av
Så gör du:
– Muddla körsbärstomaten i en shaker
– Tillsätt alla ingredienser och skaka med kub-is. – Dubbelsila med en tesil ner i ett kylt cocktailglas – Garnera med en liten körsbärstomat
Kommentar:
En elegant och konceptuell cocktail som passar perfekt innan en middag.
Gör fler goda drinkar:
Recept: Vit sangria
Recept: Macarons med smak av champagne
Recept: Bellini med champagne och hallonsorbet
Tre enkla och goda champagnedrinkar som gör succé
Recept: Moscow mule – trendigaste drinken just nu