Hur blir man rik? Experten tipsar

Hur blir man rik? Expertens enkla tips till en bättre ekonomi

Hur blir man rik? Baaam har fått bästa tipsen från experten Anna Svahn.

Hur blir man rik? Ja, inte över en natt i alla fall – och den gamla sanningen att det krävs pengar för att tjäna pengar verkar vara sann. Det menar författaren och investeraren Anna Svahn som är så förälskad i börshandel att hon jobbar, bloggar, poddar och skriver böcker om det.

Baaam träffade henne för att lära sig hemligheterna till en välmående privatekonomi. Här är hennes bästa tips.


Börja spara

Det låter enkelt men är också effektivt och en viktig grundsten för att börja bygga och trygga sin ekonomi. Anna Svahn tipsar om att spara för sitt nutida jag och sitt framtida jag och att ge dem båda lika stor del av kakan.

Hur stor ska kakan vara då? Ungefär 10 procent av inkomsten bör hamna i någon form av sparande. Har du inte möjlighet just nu att lägga undan tio procent så är en liten summa bättre än inget, det viktigaste är att komma igång, tipsar Anna.

Gör en budget

Hur mycket lägger du på mat och nöjen? Vet du inte svaret borde du fixa en budget omgående. Genom att ha koll på dina utgifter får du snabbt kontroll över din konsumtion och undviker att skuldsätta dig eller överkonsumera.

Ha en buffert

Att ha pengar för oförutsedda händelser är en viktig trygghet. Anna Svahn tycker att tre månadslöner är en summa värd att sträva efter till en budget. Skulle du bli av med jobbet eller behöva extra kraft till en större investering är en buffert guld värd. Se till att spara och bevara den, det vill säga gör du ett uttag så behöver du prioritera insättningar för att hålla denna ekonomiska krockkudde intakt.

Äg din ekonomi – 3 genvägar till ett rikare liv

Relaterade artiklar
“Blondinbella”, Tyra och Kenza – så såg bloggstjärnorna ut på 00-talet
10 frågor DU kan ställa på en arbetsintervju
30 saker du borde göra innan du fyllt 30