Veganska ägg - 7 smarta alternativ till ägg

Hur gör man mat utan ägg? Här är 7 veganska alternativ

Kräver receptet ägg men du har inget? Gör så här!

Äggfri påsk, går det ens? Om du frågar en vegan, en äggallergiker (eller bara någon som inte älskar ägg) så är svaret: ja.

Men hur gör man om det vankas äggfest men varken gulan eller vitan är bjuden? Baaam har listat några vanliga äggersättare som kan fungera som substitut.


Äggersättningspulver

Binder ihop pannkakssmeten eller bakverk, vissa går till och med att använda till maränger och majonäs. Innehåller ofta tapiokastärkelse och potatisstärkelse som gör jobbet istället. No Egg finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker och på apotek finns Loprofin.

Kikärter

Nu har vi lärt oss att aldrig slänga spadet från kikärtsburken när vi gör hummus. Vispa eller mixa vätskan och voilla: du får något som liknar äggvita! Och du kan till och med göra maränger av det! Kikärtsmjölet kan också användas som ersättning tillsammans med tapioka- eller majsstärkelse.

Fiberhusk eller psylliumfrön

Psylliumfrön bildar en gelé i kontakt med vatten som kan binda samman till exempel en pannkakssmet.

Chiafrön

Även chiafrön beter sig så. 1 msk chiafrön och 3 msk vatten ersätter ett ägg och kan binda pannkaka och bakverk, eller blir tillsammans med banan och hallon en god chiasylt. Ställer du dem över natten med valfri mjölk i kylen har du istället en härlig pudding.

Sojamjölk + äppelcidervinäger

När du blandar äppelcidervinäger med sojamjölk blir det något som påminner som skuren filmjölk. Tillsammans med bakpulver kan detta få mjuka kakor att bli luftigare.

Tofu

Om du mixar tofu med valfri mjölk får du något som kan liknas vid äggstanning. Det kan du använda i till exempel pajfyllningar. Finhackad tofu kan ersätta ägg i typ gubbröra (där sillen kan ersättas av aubergine).

Kala namak

Kala namak är ett indiskt svart salt som smakar svavel. Innan du rynkar på näsan så kom i håg att även ägg är en smaksättare med samma osande etikett. Använd kala namak i rätter som annars skulle smaka mycket av ägg (ovan nämnda tofustanning till exempel). Men med försiktighet, du vill inte bjuda på något som doftar avlopp.

Källor: MåBra