Vegansk sill och Skagenröra – recepten som räddar din vego-påsk

Vegansk sill och Skagenröra – recepten som räddar din vego-påsk

Högtider kan vara en plåga för alla som inte äter animaliska produkter. Men det går att få ett jättegott påskbord ändå. Här är alla recept du behöver!

Nässelsoppa med mjukkokt ägg och rostad lök

Ingredienser:

2 liter späda nässlor

2 schalottenlökar

2 msk smör

1 knippe färsk gräslök

1 msk vetemjöl

1 liter grönsaksbuljong

1½ dl vispgrädde

salt

svartpeppar

Till servering:

4 kokta ägg

1 dl turkisk yoghurt

4 msk rostad lök

Gör så här:

Rensa, skölj och förväll nässlorna i vatten ca 7 minuter. Sila av vattnet och krama ur nässlorna. Hacka dem grovt. Skala och finhacka löken. Fräs den mjukt i smör i en stor kastrull. Klipp ned ¾ av gräslöken, spar resten till garnering. Pudra över mjölet och tillsätt nässlor, buljong och grädde. Låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Skala och dela äggen i halvor. Toppa soppan med ägghalvor, en klick matyoghurt och rostad lök till servering.

Sugen på dessert redan? Kolla in den här lasagnen. 


Vegetarisk ”sill” i krämig ört-och citronsås

Ingredienser:

150 g shiitakesvamp

2 msk ättiksprit

2 dl vatten

1 msk salt

½ dl strösocker

1 msk senapsfrön

Gör så här:

Rensa och skiva svampen grovt. Koka upp ättiksprit, vatten och salt. Lägg i svampen och låt koka på svag värme ca 15 minuter. Häll av lagen. Blanda svampen med socker och senapsfrön. Låt dra i kyl minst 8 timmar.

Rör ihop ingredienserna till såsen blanda ner svampen. Låt stå i kyl i minst 1 dygn.

Glöm inte pyntet: DIY: 7 stilrena påskpynt du kan göra själv


Avokadohalvor med vegansk skagenröra

Ingredienser:

1 halv avokado

2 dl vegansk majonnäs

1 dl havre fraiche

1-2 burkar tångrom

100 g fast tofu

1 halv rödlök

2 små droppar liquid smoke

Ett knippe dill

1 halv citron, saft och skal

Örtsalt

Gör så här:

Smula sönder tofun i små, små beståndsdelar i en skål. Salta och ha försiktigt i liquid smoke. Jobba in med händerna så att smakerna fördelas jämnt. I det här läget är blandningen inte särskilt smarrig, men smaka ändå av och kontrollera att det är salt och en subtil röksmak. Det rökiga ska knappt gå att förnimma i den färdiga röran sen. Hacka rödlök och dill fint och häll i skålen. Blanda majonnäs och havre fraiche och häll även i det i skålen tillsammans med tångromen. Smaka av och justera salt/rök/dill/citronmängd. Röran håller sig nog 2–3 dagar i kylen. Dela avokadorna och klicka ut och dekorera med en dillvippa om du känner dig på det humöret.

Läs det här också: Så enkelt får du avokadon att mogna – på 10 minuter


Vegansk skärgårdssill av aubergine

Ingredienser:

1 sats inlagd vegansk sill

½ rödlök

½ dl vegansk creme fraiche

½ dl vegansk majonnäs

1 ask färsk dill

2 msk tångkaviar

½ citron

salt

peppar

Gör så här:

Skala och hacka löken och rör ihop creme fraiche och majonnäs. Hacka dillen och blanda ner den och kaviaren i såsen. Smaka av med pressad citron, salt och peppar. Låt vegansillen rinna av och vänd ner i såsen.

Läs mer:
Linnea Wikblad släpper kokbok: ”Så fort jag närmar mig mjöl blir det katastrof”
Den här ”lasagnen” med jordnötssmör och grädde KAN vara världens galnaste dessert

Bild: TT