Nässelsoppa med mjukkokt ägg och rostad lök
Ingredienser:
2 liter späda nässlor
2 schalottenlökar
2 msk smör
1 knippe färsk gräslök
1 msk vetemjöl
1 liter grönsaksbuljong
1½ dl vispgrädde
salt
svartpeppar
Till servering:
4 kokta ägg
1 dl turkisk yoghurt
4 msk rostad lök
Gör så här:
Rensa, skölj och förväll nässlorna i vatten ca 7 minuter. Sila av vattnet och krama ur nässlorna. Hacka dem grovt. Skala och finhacka löken. Fräs den mjukt i smör i en stor kastrull. Klipp ned ¾ av gräslöken, spar resten till garnering. Pudra över mjölet och tillsätt nässlor, buljong och grädde. Låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Skala och dela äggen i halvor. Toppa soppan med ägghalvor, en klick matyoghurt och rostad lök till servering.
Sugen på dessert redan? Kolla in den här lasagnen.
Vegetarisk ”sill” i krämig ört-och citronsås
Ingredienser:
150 g shiitakesvamp
2 msk ättiksprit
2 dl vatten
1 msk salt
½ dl strösocker
1 msk senapsfrön
Gör så här:
Rensa och skiva svampen grovt. Koka upp ättiksprit, vatten och salt. Lägg i svampen och låt koka på svag värme ca 15 minuter. Häll av lagen. Blanda svampen med socker och senapsfrön. Låt dra i kyl minst 8 timmar.
Rör ihop ingredienserna till såsen blanda ner svampen. Låt stå i kyl i minst 1 dygn.
Glöm inte pyntet: DIY: 7 stilrena påskpynt du kan göra själv
Avokadohalvor med vegansk skagenröra
Ingredienser:
1 halv avokado
2 dl vegansk majonnäs
1 dl havre fraiche
1-2 burkar tångrom
100 g fast tofu
1 halv rödlök
2 små droppar liquid smoke
Ett knippe dill
1 halv citron, saft och skal
Örtsalt
Gör så här:
Smula sönder tofun i små, små beståndsdelar i en skål. Salta och ha försiktigt i liquid smoke. Jobba in med händerna så att smakerna fördelas jämnt. I det här läget är blandningen inte särskilt smarrig, men smaka ändå av och kontrollera att det är salt och en subtil röksmak. Det rökiga ska knappt gå att förnimma i den färdiga röran sen. Hacka rödlök och dill fint och häll i skålen. Blanda majonnäs och havre fraiche och häll även i det i skålen tillsammans med tångromen. Smaka av och justera salt/rök/dill/citronmängd. Röran håller sig nog 2–3 dagar i kylen. Dela avokadorna och klicka ut och dekorera med en dillvippa om du känner dig på det humöret.
Läs det här också: Så enkelt får du avokadon att mogna – på 10 minuter
Vegansk skärgårdssill av aubergine
Ingredienser:
1 sats inlagd vegansk sill
½ rödlök
½ dl vegansk creme fraiche
½ dl vegansk majonnäs
1 ask färsk dill
2 msk tångkaviar
½ citron
salt
peppar
Gör så här:
Skala och hacka löken och rör ihop creme fraiche och majonnäs. Hacka dillen och blanda ner den och kaviaren i såsen. Smaka av med pressad citron, salt och peppar. Låt vegansillen rinna av och vänd ner i såsen.
Läs mer:
Linnea Wikblad släpper kokbok: ”Så fort jag närmar mig mjöl blir det katastrof”
Den här ”lasagnen” med jordnötssmör och grädde KAN vara världens galnaste dessert
Bild: TT