Varje år drabbas 40 000 kvinnor av bestående problem efter förlossning – men det är svårt att få rätt hjälp.

I dag är det Mammatummy day – och därför behövs det
Varje år drabbas 40 000 kvinnor av bestående problem efter förlossning – men det är svårt att få rätt hjälp. Vi tog ett snack med Katarina Woxnerud om diastas, hur man ska träna rätt och varför det är viktigt att uppmärksamma.
Varje år drabbas 40 000 kvinnor av bestående problem efter förlossning – men det är svårt att få rätt hjälp.
Läs också: Stor guide: Så skriver du ett förlossningsbrev
Varje år riskerar över 40 000 kvinnor i Sverige att få bestående problem efter graviditet och förlossning. Det vanligaste problemet heter diastasis recti, eller separerade magmuskler som det kallas för i dagligt tal, och handlar om att efter förlossningen är bukhinnan och magens muskler uttöjda. Kvinnan kan då få svårt att hitta aktivitet i magmusklerna igen och trots att det medför stor lidande är det svårt att få rätt hjälp av vården.
Därför instiftades för 5 år sedan den 25 april till Mammatummy day, en dag att uppmärksamma problemen och få hjälp att åtgärda dem.
Katarina Woxnerud är legitimerad naprapat och står bakom konceptet MammaMage. Det handlar om att upplysa kvinnor om hur man kan stärka kroppen efter en graviditet och varför det är viktigt. Baaam passade därför på att fråga henne om hur stort problemet med diastas är i dag – och vad man kan göra åt det.
Vad är diastas?
– En rektusdiastas är en breddning mellan magens raka muskler. Det är något som sker helt naturligt under graviditeten för att ge plats till det växande barnet. Diastas brukar anges som mer än 3 centimeter mellan de raka magmusklerna. Man pratar vanligen alltså endast om en viss bredd mellan magens muskler. Dock funderar många på om inte även andra faktorer är viktiga när det gäller att avgöra om man har besvär av sin diastas eller inte. Det kan vara att även definiera djupet på diastasen (hur djupt ned fingrarna sjunker mellan magens muskler), om det bildas en upphöjning/ås eller ett dike längs med magen när man arbetar. Alla dessa faktorer kanske kan påverka om en person får besvär av sin diastas eller inte.
Hur vet man att man har det?
– För att veta om man har en diastas behöver man mäta magen. Antingen kan man mäta hur många fingerbredder brett avståndet är, eller så kan man mer exakt mäta med ultraljud – eller exempelvis magnetkamera.
Läs också: Erika Lust gör schysst porr av kvinnors sexfantasier
Hur många har det i Sverige?
– Ungefär 33 % av alla kvinnor har en kvarvarande diastas ett år efter förlossningen. Med cirka 120.000 förlossningar per år i Sverige innebär det att drygt 40.000 kvinnor varje år har en kvarvarande breddning mellan magens muskler. Dock behöver inte alla ha besvär av sin diastas.
Även män kan ha diastas liksom även barn.
Hur åtgärdar man problemet?
– Frågan är vad som är viktigt när det gäller diastasen: är det endast bredden mellan magmusklerna eller är det även vilken kontroll man har på magen i stort liksom vilket djup diastasen har.
Ser man till de som upplever besvär av sin mammamage så kan många av dem bli bättre med träning och motion. Promenera och motionera så mycket du kan i vardagen. Lär dig hitta knipet i bäckenbottenmusklerna igen och lär dig hitta magens muskler igen – först i lättare belastning och sedan även i tyngre belastning. Ge kroppen tid att återhämta sig efter förlossningen och stärk dig inifrån och ut, som efter vilken ”skada” eller ingrepp som helst.
Vissa personer fortsätter ha funktionella besvär vardagligen oavsett hur de motionerar, tränar och rehabiliterar kroppen. Dessa kan behöva en operation.
Vad kan hända om man inte åtgärdar det?
– Kvinnor som besväras av ryggont, en känsla av instabilitet i magen och nedsatt funktion kan fortsätta ha dessa besvär om man inte kommer till rätta med orsakar besvären. Många kvinnor sätter även vissa mag- tarmbesvär i samband med sin rektusdiastas liksom problem med inkontinens.
Läs också: Då kommer hajpade skönhetsmärket Glossier till Sverige
Foto: IBL