Ida Ovmar: "Bilden av oss samer är extremt stereotyp”

Ida Ovmar: "Bilden av oss samer är extremt stereotyp”

Ida Ovmar har levt livet som skönhetsmiss och vunnit Miss Universe Sweden. Men när spotlighten slocknade fann hon sig på en väg att söka sina rötter – i Sápmi. För Baaam berättar hon om sitt liv, varför hon inte ville berätta att hon var same och hur stereotyp bilden som målas upp ofta är.

Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud. Någon som gör och säger smarta, coola saker och som vi vill hylla. September månads Baaambrud är Ida Ovmar. Hon är fotomodell, har deltagit i en rad skönhetstävlingar, vunnit Miss Universe Sweden – och hon är same. I höst har hennes egen tv-serie ”Idas Skilda Världar” premiär på SVT och i den vill hon visa att samer inte är en stereotyp utan en bred grupp människor som inte finns till för att leva upp till folks förväntningar.


När Ida Ovmar var 17 år gammal fick hon ett meddelande på Facebook. Det var från en agent som sett bilder på henne och undrade om hon inte ville komma till Stockholm och vara med i en casting inför en svensk skönhetstävling. Ida tvekade länge, så länge att castingtiden hann gå ut, innan hon till sist tackade ja – och det skulle visa sig vara ett bra beslut.

Fem år senare har Ida tävlat i både internationella och nationella tävlingar, rest världen över och varit Sveriges representant i Miss Universum.

– När Miss Universe var slut kände jag att det var dags att vända blad i livet. Det har varit en så rolig resa och det är klart sentimentalt att sluta med något man ägnat flera år åt – men jag var verkligen redo för något nytt, berättar Ida för Baaam.

I fem år tävlade Ida Ovmar i olika skönhetstävlingar världen över.

I fem år tävlade Ida Ovmar i olika skönhetstävlingar världen över.

Och nytt blev det. Ida är i dag 23 år gammal och när hon blev tillfrågad av Svt om hon inte ville göra en programserie om hennes liv tackade hon ja direkt. Men det var inte livet som skönhetsmiss Svt talade om utan Idas liv som same mitt i Stockholmspulsen.

– Jag förstår ju att mitt liv som same kombinerat med skönhetstävlingar och storstaden innebär stora kontraster. Jag vill visa att det finns fler sätt att vara same än de stereotypa bilderna som ofta visas. Så när den här serien kom på förslag kändes det som en möjlighet att få vidga folks vyer.


Ida är uppvuxen i Luleå och hela hennes liv har det samiska funnits med henne på ett eller annat sätt. Men Ida säger att det är med åldern som hon mer och mer insett hur viktig den identiteten faktiskt är för henne.

– Min samiska bakgrund har verkligen gjort mig till den jag är i dag men så har jag inte alltid känt. När jag var liten ville jag inte bära kolt och berättade heller inte för mina vänner att jag var same, säger Ida.

Ida skämdes länge för att vara same – men inte längre.

När Ida var yngre ville hon inte berätta att hon var same.

I dag är det vanligare att folk känner till den amerikanska ursprungsbefolkningens historia än de svenska samerna. Och det säger Ida gör att fördomar får fäste.

– Bilden många har av samer är extremt stereotyp och visar bara en del av den samiska kulturen. Det finns en stor kunskapsbrist och det borde vara självklart att lära sig i skolan om Sveriges urbefolkning.

Hon berättar att så fort hon säger till någon att hon är same börjar ifrågasättandet.

– Det är nästan som det finns ett poängsystem som bedöms utifrån en rad kontrollfrågor: ”Har du renar?”, ”Bär du kolt?”, ”Kan du tala samiska?”. Ju fler frågor du kan svara ”ja” på desto mer same är du. Men det tankesättet måste försvinna. Det finns så många sätt att vara same på och det finns inget rätt eller fel – bara stereotyper. Jag är lika mycket same även om jag bor i Stockholm och inte pratar samiska, säger hon och fortsätter:

– Men jag tror och hoppas att ju fler samer som får berätta sin historia desto bredare kommer bilden av samer bli.


Ida är uppvuxen i Luleå men bor i dag i Stockholm.

Ida är uppvuxen i Luleå men bor i dag i Stockholm.

I serien får vi följa Ida från Stockholms storstadspuls till lugnet i Sápmi. Hon reser även i sina släktingars fotspår i Jokkmokk, utforskar sin historia och får ta del av olika bitar av den samiska kulturen.

– Det har verkligen varit en helt fantastisk resa. Jag har haft så många givande möten med andra samer som berättat så viktiga saker. Men det är klart det är en krock när jag upplever väldigt privata saker och plötsligt är en kamera där.

Allra starkast var mötet med den samiska politikern och journalisten Josefina Skerk. Från henne och hela serien har Ida fått en stärkt identitet i sitt samiska ursprung.

– Allt jag fått höra har gjort att jag känner ännu mer självförtroende i att vara same. Jag har lärt mig så mycket och jag hoppas att mitt program också kan ge fler samer trygghet i att det är okej att leva hur man vill – man är same i alla fall. Det hade gjort mig så glad.

https://www.instagram.com/p/Bm_Liokg51-/?taken-by=idaovmar

Programmet ”Idas skilda världar” har premiär på SVT den 27 november.


Ida Ovmar starter pack

Vi bad Ida sätta ihop ett starter pack, en samling föremål som är typiska för just henne och hennes vardag. Resultatet blev hennes mammas hembakta Gahkku-bröd (ett samiskt bröd gjord utomhus direkt från muurikka), natur, levande ljus, en banan, träningsskor och en tiara, såklart.

Vem vill du se som Baaambrud nästa månad? Maila [email protected] och tipsa oss.


Läs alla tidigare Baaam-brudar här:


Baaam-brud i augusti: Eva Röse tar kampen för feminismen varje dag: ”Vi är en armé av systrar”

Baaam-brud i juli: Elin Häggberg bloggar om tech: ”Teknik ska vara roligt”


Baaam-brud i juni: Jessica Hallbäck fyller tunnelbanan med feministisk konst: ”Allting är totalt spontant”

Foto: SVT/Ida Ovmar