Ikea öppnar sin första second hand-butik

Ikea öppnar sin första second hand-butik

Ikea breddar sitt utbud och öppnar nu sin första second hand-butik i Sverige. Syftet är att både reparera och sälja möbler – samt att ta ett steg mot att bli cirkulära. Här är allt vi vet!

Ikea strävar som många andra företag efter att ligga i tiden och ställa om mot en mer hållbar produktion. Därför öppnar möbeljätten nu en second hand-butik i Eskilstuna. I butiken ska gamla möbler både rustas upp och säljas.

Det är främst möbler som stolar, bord, bokhyllor och byråer som kommer repareras och säljas secondhand. Second hand-möblerna från Ikea kommer säljas till ett mycket lägre pris jämfört med de nyproducerade. Produkterna kommer bestå av möbler som ortsbor lämnar på återvinningscentralen och skadade möbler från Ikea-varuhuset i Västerås som får en andra chans i butiken.

Billy bokhylla från Ikea

I second hand-butiken kommer främst stolar, bord, bokhyllor och byråer från Ikea att rustas upp och säljas i andra hand. På bild bokhyllan Billy i nyproducerad form. Foto: Ikea

Ikeas nya second hand-butik i Sverige

Second hand-butiken kommer husera i ReTune, en galleria för återanvända och hållbart tillverkade produkter. Gallerian ligger intill en återvinningscentral i Eskilstuna och Ikeas butik ska bli ett slags laboratorium för Ikea, där de kan testa hur de kan tjäna pengar på begagnade produkter och utveckla en mer hållbar affärsmodell.

Möbeljätten har ett uttalat mål att bli mer cirkulär och den nya satsningen är ett steg i det arbetet, samt ett sätt att lära sig mer om hur den resan kan gå till för Ikea.

– På Ikea vill vi vara med och leda omställningen till ett mer hållbart och rättvist Sverige. Ska vi nå våra hållbarhetsmål behöver vi utmana oss själva och testa våra idéer i praktiken. Klimatomställningen kan inte lösas i teorin, den måste lösas genom goda exempel i vardagen, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige, i ett pressmeddelande.

ReTuna i Eskilstuna där Ikea öppnar sin första secondhand-butik

Ikea öppnar sin första second hand-butik i gallerian ReTuna i Eskilstuna. Foto: TT.

Satsningen beskrivs som ett nytt affärsben för Ikea som har lovat att bara sälja inredning av förnybara och återvunna material inom tio år. Möblerna ska dessutom vara designade för att återanvändas, återförsäljas eller återvinnas.

Butiken i Eskilstuna öppnar senare i år och kommer initialt att pågå som ett test under sex månader och utvärderas löpande.

Läs mer:

Gina Tricot lanserar inredningskollektion – se den här

Ikea i samarbete med Lego i kollektionen Bygglek

Ikea lanserar sin första klädkollektion någonsin