barnfilm 80-tal

Ikoniska barnfilmer från 80-talet

E.T., Den oändliga historien och Den lilla sjöjungfrun, för att bara nämna några. Här är ikoniska barnfilmer från 80-talet som vi aldrig glömmer!
6 saker du vill veta om storfilmen House of Gucci
1:25

Efter reklamen: 6 saker du vill veta om storfilmen House of Gucci

(1:25)

Slå på ljud

80-talet bjöd inte bara på Carola, Vira Blåtira och hockeyfrillor, utan även ikoniska barnfilmer i toppklass.

Här är barnfilmerna från 80-talet som har nått kultstatus idag!

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

E.T. the Extra-Terrestrial handlar om 10-årige Elliott som träffar E.T, en utomjording som har blivit kvarglömd på jorden, och startar en fantastiskt fin vänskap med denna. När E.T. blir dödligt sjuk måste Elliott och hans syskon försöka hitta ett sätt för E.T att ta sig hem igen, och om du kan se denna utan att börja gråta har du förmodligen ett hjärta av sten.

Den lilla sjöjungfrun (1989)

Ariel, Blunder, Ursula - vem kommer någonsin glömma Den lilla sjöjungfrun? Den animerade filmen, som blev Disneys största succé på mycket länge när den släpptes 1989, bjöd dessutom på ett mycket bra soundtrack och fick oss alla att gå och nynna på Havet är djupt.

Den oändliga historien (1984)

Den blyga pojken Bastian som hittar en magisk bok som han går vilse i, landet Fantasia och den unga krigaren Atreyu. För att inte tala om den flygande hunddraken Falkor. Det fanns helt enkelt så mycket att älska med Den oändliga historien som kom 1984.

Vem satte dit Roger Rabbit? (1988)

Vem satte dit Roger Rabbit handlar om den tecknade seriefiguren Roger Rabbit som står anklagad för mord och hans enda hopp är privatdetektiven Eddie Valiant. Handlingen utspelar sig i Los Angeles på 1940-talet, och var väldigt nyskapande när den kom då riktiga skådespelare spelat mot animerade karaktärer.

Oliver & gänget (1988)

Oliver & gänget är löst baserad på Charles Dickens-romanen Oliver Twist, men är en betydligt mindre rå variant då Oliver är en kattunge som tas om hand av gatuhundar. En hel del 80-talsstjärnor medverkade även på soundtracket, Billy Joel sjunger till exempel inledningslåten, och i den svenska versionen sjunger Tommy Nilsson.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Europas mysigaste julmarknader 2021
Sakerna i vardagen vi inte använder som vi borde
7 stora evenemang och konserter du inte vill missa 2022 (bästa tipsen för årets julklapp!)