inredning trender hösten 2016

Inredningsbloggaren tipsar om höstens inredningstrender 2016

Vilka trender inom inredning är det som gäller i höst? CHIC frågade inredningsbloggaren Daniella Dansson, som driver bloggen Nya Hemmet, om en trendspaning.

Hösten är här och höstens inredningstrender likaså. Baaam bad inredningsprofilen Daniella Dansson, som driver bloggen Nyahemmet.metromode.se, att hjälpa oss med trendspaningen inför säsongen.

Vilka färger är det som gäller i höst?

– Förutom de sedvanliga mustiga färgerna som alltid dyker upp till hösten är i år den djupa mörkblå färgen en stor hit. Tillsammans med de två andra trendfärgerna burgundy och smaragdgrönt så kan det inte bli mer rätt! I höst ska vi även satsa på vågade färgkombinationer, så varför inte alla tre färgerna i en kombination?

Vilka andra trender är aktuella?

– Sammet är lika populärt som tidigare i våras. Art Deco-mönster och grafiska mönster är även något vi gärna ser på kuddar, mattor och andra textilier. Gällande möbler tar vi gärna in allt mer ljust trä som skapar en härligt simpel och skandinavisk känsla i rummet. Konstnärligt och sparsmakat skulle jag säga är två ledord inför höstens inredningstrender.

Daniella Dansson

Daniella Dansson driver den populära inredningsbloggen Nya Hemmet.

Vilka inredningsprylar är värda att investera i?

– Oj vilken svår fråga, det beror helt på vilket behov man har och vad man saknar hemma. Men något som jag alltid kan rekommendera att investera i till hösten är ljuskällor och belysning. De djupblåa ljuslyktorna från Louise Roe samt den försilvrade ljusstaken Nattlight från Skultunas nya kollektion är två personliga favoriter som jag gärna skulle välkomna hem. När det kommer till belysning så är jag tokförälskad i Watt & Vekes nyhet ”Alberta Dark Grey”, en lampa som jag faktiskt tror kommer att få lysa upp ett hörn av vårt vardagsrum i höst.

skultuna nattlight

Skultunas ”Nattlight”

Vilka trender har vi tröttnat på? Är marmor och mässing-trenden över? Har vi tröttnat på koppar?

– Mässings- och marmortrenden fortsätter att leva vidare, den är dock inte fullt så populär som tidigare. Försilvrade föremål och krom tar över allt mer vilket jag älskar! Silver hjälper till att skapa en trendig och avskalad finish som vi gärna kombinerar med gröna växter och de mörkare höstfärgerna. Men som sagt, metallerna fortsätter att blänka, dock är koppar ganska bortprioriterat bland höstens trender vilket jag är väldigt glad över då jag känner mig rätt mätt på just den metallen.

Hur förvandlar jag enklast mitt hem från somrigt till höstligt?

– Allt handlar om färger! Måla en sovrumsvägg i djupblått eller mörkgrått, byt ut soffkuddarna till höstens it-färger eller satsa på mörkare beiga gardiner i lager för en riktig lyxig känsla.

höstens inredningstrender 2016

Mörkblått är en av höstens inredningstrender 2016.

Har du något tips för att muntra upp hemma i höstmörkret?

– Utöver inredningsdetaljer som kan muntra upp så som blommor, belysning och nya kuddar vilket jag nämnde tidigare så är mitt hetaste tips musik! Något som inte många vet är att vi faktiskt har gömt ett antal trådlösa högtalare från Heos i inredningen hemma och dessa används dagligen. Att ha på musik i bakgrunden i vardagen är mitt bästa pepp-tips. Jag älskar det! Och att det numera finns både snygga högtalarlösningar och lösningar som går att ”gömma” likt vi har gjort gör det bara ännu bättre.

Vilket rum i hemmet är det som står i fokus i höst? Var ska jag lägga mest tid och pengar?

– Jag tycker alla bör satsa lite extra på det där hemmakontoret i höst. Investera i ett snyggt skrivbord i trä, likt Hübsch senaste kollektion, tillföra en trendig skrivbordslampa för bra arbetsbelysning och toppa allt med både praktiska och snygga förvaringslösningar. Det finns otroligt mycket ute i butikerna redan nu. Snygga pennor, anteckningsblock, kalendrar, småskålar, ja allt du kan tänkas behöva för en dag vid skrivbordet. Tänk dig att du ska få inspiration av att sätta dig ner vid skrivbordet. Vad är det just DU inspireras av? Utgå ifrån den frågan. Och en av de viktigaste detaljerna som ej är att förglömma – en riktigt lyxig kaffekopp som förgyller arbetsdagen.

hemmakontor inspiration

Gör ett fint hemmakontor hösten 2016!

Ge oss tre budgettips inför inredningshösten!
– Ta in fler speglar! En snygg spegel kan man hitta hos de flesta aktörerna till ett väldigt bra pris. Spegeln mjukar upp rummet och får det genast att kännas större. Du behöver heller inte sätta upp den på väggen, luta den istället mot väggen och skapa ett snyggt stilleben på byrån.

– Satsa på gröna växter, stora som små! Det livar upp hemma mellan de gråtrista dagarna. Till hösten vill vi inreda våra hem med allt fler organiska föremål. Har du inga gröna fingrar? Satsa på kaktusar som faktiskt också är en av höstens trendigaste växter.

– Byt ut dina gamla posters med text till snygg fotokonst. Gärna i mörka och dova toner. Det finns flera sidor som levererar fotokonst till ett bra pris!

Läs mer om inredning i Daniellas blogg här!

Läs mer om inredning:
Grå inredning – 21 snygga köp som fixar stilen hemma
Köksinspiration: 27 trendiga kök att inspireras av
Så inreder du med mörkblått hemma (18 trendiga köp!)

Foto: H&M Home, Hubsch, Skultuna, My Vestlund