italiens vackraste byar

BAAAMs guide till Italiens vackraste guldkorn

Italien är ett populärt resmål för den som är ute efter historiska sevärdheter, kulinariska upplevelser, fantastiska vyer och goda viner. CHIC har listat tio italienska byar som är väl värda ett besök.

Italien har så mycket mer att erbjuda än enbart Rom och Vatikanstaten. Om du verkligen vill uppleva Italien och dess charm så bör du våga utforska de rustika byarna och vingårdarna som finns runtom i landet.

Det finns inte särskilt få destinationer att välja mellan och det kan vara svårt att veta hur du bäst planerar din rutt. Baaam har listat de tio byar, som har fått bäst rekommendationer från resenärer, för att ge dig den bästa guiden till Italiens guldkorn.

1. San Gimignano, Toscana

Toscana är en av Italiens mest välkända regioner och guldkornet här är definitivt San Gimignano. Det är en liten by i hjärtat av Italiens vinland med smala gator, pittoreska torg och sekelgamla torn. Det är en perfekt plats att stanna på i ett par dagar för att njuta av hemlagad pasta, ett glas rött och oslagbara solnedgångar över fälten.

2. Manarola, Cinque Terre

Manarola betraktas som den vackraste av de fem byar som utgör Italiens region Cinque Terre. I byn finns det mängder av färgglada hus och steniga sluttningar som löper mellan bergen och Medelhavet. Liksom de flesta andra kuststäder i Italien har Manarola god mat som är typisk för regionen, samt en liten strand. Det är även en lugn atmosfär här då det endast finns en bilväg som leder hit.

3. Portofino, Genua

Bara en kort bilresa från den historiska staden Genua hittar du en av Italiens mest natursköna och exklusiva by vid havet – Portofino. Här finns charmiga gator som kantas av designerbutiker, fina restauranger och några av de vackraste terrasserna som finns runt Medelhavet. Försök dock att undvika högsäsongen när du åker hit eftersom de italienska myndigheterna ibland begränsar antalet turister som får komma hit. Detta för att undvika den överbeläggning som plågar flera andra av Italiens hamnstäder.

4. Matera, Basilicata

Matera är en av de mest fängslande städerna som ligger i Basilicata. Staden är ett världsarv och har figurerat som bakgrund i flera Hollywoodfilmer. Att gå på kullerstensgatorna bland Materas historiska kyrkor är som att transportera sig själv till en annan tid.

5. Castelmezzano, Basilicata

Castelmezzano ligger högt, mitt i Lucanian Dolomiterna, och erbjuder en äkta italiensk upplevelse. Fantastiska regionala viner serveras tillsammans med färska råvaror från de omgivande gårdarna. Gatorna, som är smala och lugna, är fulla av historia och tradition. Från Castelmezzano går Volo dell’Angelo som är en spektakulär vandringsled, den anses vara en av de bästa i Italien.

Läs även:
Baaams ultimata guide till Palma – den nya it-staden
Packa som ett proffs! Så slipper du skrynkliga kläder när du reser
Modeprofilernas bästa restips inför sommaren 2016

6. Alberobello, Bari

Den här byn, med dess unika strukturer, känns mer som en saga än som det moderna Italien. De konformade vita husen rymmer gott om charmiga butiker där det bland annat säljs olivolja och godsaker gjorda av mandel. På livliga tavernor runtom i byn hittar du även den bästa antipastin. Alberobello är en perfekt plats för dig som vill vila i ett par dagar, äta gott och uppleva historia.

7. Positano, Amalfikusten

Knappt fem mil från Neapel ligger en av Amalfikustens mest spektakulära och romantiska byar. Naturligtvis har Positano en fin strand och mysiga restauranger, men det finns också en liten hamn som är en populär utgångspunkt för båtturer om du är sugen på att utforska Amalfikustens fantastiska klippor och natursköna byar. Vi garanterar dig att Positano är en plats som du aldrig kommer att glömma.

8. Montone, Umbrien

Montone är rankad som en av Italiens 100 vackraste byar, vilket inte är en liten bedrift i ett sådant vackert land. Vad som skiljer Montone från andra byar är dess historiska torn och rustika byggnader som omges av Umbriens otroliga landsbygd. Vinrankor, olivlundar och vetefält som lyser upp under solnedgången får platsen att likna en renässansmålning.

9. Menaggio, Lombardiet

Menaggio är en av många små städer som löper runt den berömda Comosjön. Här är det dock mer lugnt och gammeldags än vad det är i grannstäderna Bellagio och Varenna. Stränderna och terrasserna här är underbara i sig, men om du blir rastlös kan du alltid hoppa på en av de dagliga färjorna som går till de andra byarna som ligger längs sjön.

10. Vernazza, Cinque Terre

Precis som Manarola är Vernazza en annan by som ligger inklämd mellan klipporna och havet i regionen Cinque Terre. Byns charm bygger på att den en gång i tiden var en fiskeby – ett arv som inte enbart syns i den vackra hamnen utan också på byns många restauranger. Vernazza förstördes nästan av översvämningar och jordskred år 2011, men nu har byn hämtat sig och fortsätter att locka resenärer med sina caféer, färgglada hus och natursköna vyer.

Läs även:
Fem bästa städerna i Europa för en weekendresa våren 2016
Stylistens tips: ”Så ryms min garderob i en resväska”
Restips! Fem knep för att resa lyxigt till budgetpris

Foto: IBL