Jacquelines tavlor är en påminnelse om att alla vulvor är vackra

Hon är feminist, ex-mormon och konstnär. Jacqueline Secor målar vulvor för att hjälpa sig själv, och andra kvinnor, att acceptera sina kroppar.

Läs mer: Moas serie ”Stackars lilla Kukhuvet” – bland det bästa vi sett

Hur bra känner du din vulva? Antagligen är ni bara bekanta, för det är sällan vi tar en ordentlig titt på våra mer intima delar. Amerikanska konstnären Jacqueline Secor kände att det var dags att vi lär känna och acceptera våra vulvor. Serien ”Diversity of Nature” avbildar vulvor och naturen i symbios med varandra.

– När jag kollar på tavlorna ser jag skönhet, men jag ser också kraft. Jag ser en historia av lidande och förmågan att övervinna den smärtan. Jag ser hopp för jämställdheten, säger hon.

Jacqueline började måla som ett sätt att bearbeta sina egna känslor kring sin kropp. Efter att ha levt med mormoner i Utah och varit fast i en ohälsosam relation var hon extremt självkritisk. Konsten blev ett sätt att läka, men hon hade inga planer på att konsten tillgänglig för fler än henne själv.

– Valet att måla just vulvor började som ett väldigt personligt sätt för mig att återta makten och komma över mina egna osäkerheter. Om jag kan hjälpa andra kvinnor att älska och acceptera sina kroppar genom att göra målningarna tillgängliga så är det värt det.


Efter att först ha visat sina tavlor för vänner och familj blev hon övertygad om att ta sin konst till allmänheten.

– De svarade de genom att skicka bilder på sina egna kroppar för att återskapa min konst. Deras reaktioner uppmuntrade mig att göra projektet offentligt. Genom att se sin mest intima kroppsdel på en kanvas blev det lättare för de att hantera sina egna osäkerheter. Nu är kvinnor från hela världen mina modeller; vänner, familj, bekanta och totala främlingar.

Jacquelines vulvor är i högsta grad politiska. Precis om konst så har kvinnors kroppar alltid varit politiska, menar hon, och hon är kritisk till hur vårt samhälle ständigt värderar fysisk skönhet.

– Kvinnors kroppar har alltid beskyllts för att bjuda in till det sexuella våld som de utsätts för. Att amma ses som oanständigt. Preventivmedel regleras av politiker som aldrig har haft mens. Lagar, religiösa texter och sociala normer försöker styra kvinnors kroppar och beteende. En del av mitt syfte med målningarna är att fly från den kultur som säger åt kvinnor att de måste vara vackra för att ha ett värde, säger hon.


Tavlorna är även en reaktion på det ökade intresset för intimkirurgi. Inte ens vulvan slipper undan kniven och ordet ”blygdläppsförminskning” är plötsligt inte helt främmande.

– Vårt samhälle har skapat en hel kultur kring hur vaginor ”ska” se ut.

Jacqueline hoppas att ”Diversity of Nature” kan vara en trygg plats för kvinnor att existera utan att jämföra och bedöma sina kroppar och istället hylla sin individualitet.

– Att illustrera vulvor handlar inte om att göra de ”finare” utan att visa vulvor så som de faktiskt är – väsentliga i vår värld. Naturens skönhet, styrka och överlevnad är beroende av dess mångfald. Samma sak gäller människor.

Kolla in Jacquelines tavlor i bildspelet!

Läs mer: 12 serieteckningar som visar varför din relation är ojämställd

Foto: Jacqueline Secor