Johanna Bladh är ny profil på Baaam

Möt Johanna Bladh – Baaams nya krönikör

Vi är så glada och peppade över att Instagramprofilen Johanna Bladh är en ny profil på Baaam. Lär känna henne här!

Du kanske har stött på Johanna Bladh via hennes Instagramkonto. Där lägger hon ut allt från roliga uppdateringar från det ofta märkliga Tinderlivet till texter om hur det är att växa upp i ett samhälle som lär en att hata sin kropp. Eller så såg du henne i Baaamkampanjen #prataomabort där Johanna gjorde en sjukt gripande dokumentärfilm om sin egen abort.

Oavsett vad hon gör så jobbar hon för att tjejer ska våga ta plats och säga vad de tycker utan att be om ursäkt – och nu får hon ännu en kanal för det. För nu börjar Johanna Bladh nämligen som profil hos oss på Baaam och kommer skriva krönikor om allt som berör. Vi är så peppade!


Hej, Johanna! Vem är du?

– Jag är en 27-årig Blekingetjej som jobbat som journalist framför kameran i 7 år. I dag är jag anställd på Aller Media (som Baaam tillhör) där jag är affärsområdesansvarig för video på den kommersiella avdelningen. Men jag har också drivit kvinnofrågor sedan jag började högstadiet – och upptäckte att killarna alltid fick svara först när de räckte upp handen. Det ledde till att jag började ifrågasätta vår värld och vad vi anser är ”normalt”. Våra normer och ideal påverkar oss så mycket mer än vad vi kan tro – och det vill jag uppmärksamma!

Berätta tre saker om dig som man kanske inte vet.

– Jag har en katt som heter Mozart, jag gillar att lyfta vikter på gymmet och jag äter inga djur.

Hur hamnade du där du är i dag?

– Jag pluggade text-kommunikation på gymnasiet och tjatade mig efter det in på lokaltidningen i Karlskrona (fast de inte tog emot någon som inte gått på högskolan). Där skrev jag krönikor, bloggade och bevakade allt från politik till lokalkändisar – innan jag hoppade på en tv-produktionsutbildning i Stockholm. Sedan dess har jag jobbat på Aftonbladet, Expressen, Viafree och Hänt.se som programledare, producent, skribent och fotograf.


Vad brinner du för?

– Jag har vuxit upp med massa komplex över mig själv och min kropp. När jag var 14 år stoppade jag bh:n full av strumpor, jag har blekt sönder mitt hår och jag har haft ångest över att jag tagit för mycket plats, varit för krävande, legat för lite eller legat för mycket. Om jag kan få en enda 14-åring i dag att dumpa sina komplex och sin ångest så är det värt allt. Jag brinner för att kvinnor ska få växa upp och ha det gött, utan en massa ångest eller komplex. Att våga ta lite plats, strunta i om man råkat prata för högt och våga leva lite. Det behöver vi allihopa.

Vad kommer du att skriva om för ämnen?

– Mina hjärtefrågor är tjejer och kvinnors självförtroende, i alla frågor från att känna sig trygg när man går hem från krogen till att må bra i sin kropp och i sin relation. Herregud, så mycket tid vi tjejer slösat på att må dåligt över oss själva. Det är dags att vi börjar må bra!!

Vad kommer du inte att skriva om?

– Jag kommer inte att skriva om tråkiga saker, det lovar jag er!

Det har ju varit ett konstigt år, vad längtar du efter just nu?

– Jag längtar SÅ mycket efter att ordna en liten "get-togheter" med alla fantastiska tjejer som hänger med mig på instagram. Det kommer bli så kul den dagen man kan ses!

Välkommen igen, Johanna!

Relaterade artiklar
Johanna Bladh lämnade studion efter Peter Wahlbecks uttalande om våldtäkt i Gott snack
Johanna Bladh till alla män: Därför måste ni också prata om abort
Johanna filmades av okänd man på stranden – ”inte ett brott”