Josefin, 31, åkte på drömresa under mammaledigheten: ”Bästa jag har gjort”

Att resa med småbarn är för många en svår, om inte omöjlig, ekvation. Men för Josefins Salomonsson blev sex veckor i Nya Zeeland ett äventyr som förde hela familjen närmare varandra.
1:22

Efter reklamen: Så varvar du ner på semestern- Experten tipsar

(1:22)

<p>Psykologen och författaren Maria Farm ger sina bästa råd hur du varvar ner under semestern- på riktigt. </p>

Läs mer: Sandra reser ensam jorden runt – vill inspirera unga tjejer att resa själva

En husbil som går att parkera lite varstans, surfstopp längs kusten och Nya Zeelands vackra natur. Josefin Salomonsson lade farhågorna om att resa med småbarn åt sidan och utnyttjade föräldraledigheten till max. Tillsammans med sin partner Niels packade de väskan och tog med deras då 9 månader gamla son Otto på ett oförglömligt äventyr längs Nya Zeelands kust.

– Vi visste redan när vi fick vår son att vi ville göra något äventyr i slutet av min mammaledighet. Då kan man få till en långledighet som annars är svår i vardagen, säger hon.


Med ett stort intresse för resor och surfing landade de i att hyra en husbil och köra runt till olika surfspots på Nya Zeeland. Husbilen gjorde det möjligt att vara mer flexibel och klimatet var som svensk sommar, lagom varmt för ett litet barn. De flydde de värsta vinterveckorna i januari och februari och tillbringade sex veckor i husbilen.

– Det är det bästa vi har gjort, säger Josefin om resan.

Läs mer: Egotripping – bästa anledningarna till att resa ensam i sommar

Att resa med en 9 månader gammal bebis gick oväntat bra. Det viktiga enligt Josefin är att vara flexibel i sin planering.

– Ha inte för stora förväntningar och ta dagen som den kommer, för man vet aldrig vad som händer med ett barn. Det praktiska med husbilen är att barn är uppbundna på rutiner. Allt är på samma plats och man checkar inte in och ut på olika hotell.

Pojkvännen och barnets pappa Niels gick på föräldraledighet precis när de åkte iväg och Josefin lyckades kombinera några veckors föräldraledighet och semester. Flygbiljetterna och husbilen var dyra, men en prioritering för hela familjen.

– Det var en riktigt bra investering för vår familj. Vi lärde oss att vara ett team och blev sammansvetsade. Man bor så väldigt tätt med varandra och alla de problem som uppstår måste lösas på en gång.

Husbilen som Josefin, Otto och Niels bodde i.

De bokade resan redan när Otto var 2-3 månader gammal. Men det var inte helt utan motgångar och svårigheter. Strax innan de skulle åka i december gick Otto in i en jobbig period och var sjuk. En drömmig Nya Zeeland-semester kändes långt bort men resan var bokad och det var bara att göra det bästa av situationen. Hennes råd för att komma iväg på ett liknande äventyr är att helt enkelt boka den – och att göra det tidigt.

– Många pratar om att resa innan de får barn och sen när de väl får det blir det inget. Man måste boka det i förväg för att komma iväg. Jag tror att många är väldigt beskyddande runt sitt barn i början. Tanken att lämna sitt hem och inte vara nära BVC, familj och vänner tror jag skrämmer många, säger Josefin.

Läs mer: 14 saker som vore helt annorlunda om män födde barn

Premissen för resan var att följa deras sons behov men det var också viktigt för Josefin och Niels att resan var för deras skull.

– Det var en chans för oss att bevisa att bara för att vi har fått barn nu så lägger vi inte våra egna behov åt sidan. Det tror jag har inspirerat många av våra vänner.

”Otto kommer inte att minnas det här” är ord som de har fått höra flera gånger. Och nej, det kommer han inte göra. Men resan har gjort mycket inte bara för Josefins och Niels relation utan för hela familjen.

– Otto har fått vara tillsammans med båda sina föräldrar dygnet runt i sex veckor, det är ganska unikt.

Foto: Privat