Läs också: Sandra, 25, brygger egen öl: Kan du laga mat kan du brygga öl
Josefine Olsson har alltid gillat öl, bryggt själv, ordnat provningar och jobbar sedan flera år med ölimport. Men när hon i höstas stod ute på Stockholms största ölfestival och tittade ut över besökarna saknades något – som vanligt.
– Där var nästan bara män, säger hon.
Josefine har jobbat i ölbranschen i flera år, varit på många festivaler och ölbarer och alltid upplevt att det är en dålig mix av människor där.
– Det är mest medelålderssnubbar med skägg. Jag kände att det behövdes en förändring. Jag började tröttna på snubbigheten och saknade att ha lite mer tjejer omkring mig att snacka om öl med. När det är en stor grupp män blir det ofta ganska hård stämning och ganska mycket tävling om vem som druckit den senaste ölen först, och mest och bryggt bäst – istället för att uppmuntra och peppa varandra.
Läs också: Aktienörd, kattgalen eller beautyfantast – här är 17 Facebookgrupper du inte visste fanns
Därför startade Josefine facebookgruppen Ölgäris. Idag samlar den 3 500 tjejer och icke-binära som snackar öl – utan att bli ifrågasatta. Något som är närmast regel annars, enligt Josefine.
– Öl har fått en manlighetsstämpel. Det ska vara tufft och macho att dricka öl. Föreställningen är att en öldrickare är en man med skägg. Det är ganska oskönt som tjej att alltid behöva bevisa att man kan och vill, inte bara få vara intresserad.
Ifrågasättandet gäller till och med när man jobbar i branschen, berättar Josefine.
– Håller man till exempel en ölprovning så ställer män dumma kontrollfrågor för att se om man kan öl. Jag har blivit ifrågasatt i min tjänst på ölmässor. Men framförallt sker det när man hamnar i blandade sällskap privat, på en ölbar eller till och med på en hemmafest. Det antas att jag inte kan öl eller är intresserad, bara för att jag är tjej.
Stämningen i gruppen Ölgäris beskriver Josefine däremot som peppig, positiv och glad. Många ställer frågor, visar upp öl som de köpt och tipsar om barer att gå till och styr upp träffar. Förutom att förena tjejer och hjälpa dem odla sitt ölintresse har den börjat förändra branschen.
– Det händer inte pang på en gång, men det märks att de flesta i branschen känner till gruppen och har börjat tänka till.
Flera byggerier har bestämt sig för att leta efter tjejer när de nyanställer och en ölfestival såg nyligen till att sätta ihop en domarjuryn med lika delar tjejer som killar till deras öltävling.
– Jag tror att det här kommer växa under 2018 och att gruppen kommer göra mycket för ölvärlden. Flera medlemmar har tipsat varandra om utbildningar och jobb. Det känns verkligen så bra. Någonstans är slutmålet med Ölgäris att hela branschen ska bli mer jämställd.
Sugen på att testa öl?
Josefines tips är att utgå från de smaker du brukar gilla. Är det grapefrukt och beska så testa IPA. Föredrar du choklad och kaffe så testa porter eller stout.
Läs mer: 20 spännande ölsorter du borde testa
Foto: IBL/Privat