Kenzas förlossningsberättelse.

Kenza berättar om sin förlossning i När livet händer

Kenzas förlossning blev en utdragen och smärtsam historia som hon öppenhjärtigt berättar om i podden När livet händer. Hon går igenom hela förloppet, från igångsättning till dagarna efter förlossningen, och det är en ärlig historia lyssnarna får ta del av.

Den 13 juni åkte bloggaren och influencern Kenza Zouiten Subosic in till Karolinska i Solna för att bli igångsatt. 14 timmar senare, klockan 05:06 den 14 juni föddes sonen Nikola. Om de här händelserika timmarna berättar nu Kenza tillsammans med Danijela ”Dani” Pavlica i det senaste avsnittet av podden När livet händer.

– Alltså WOW!

Det är två känslosamma kvinnor, tillika nyblivna mammor, som spelar in poddavsnittet som handlar om Kenzas förlossning. Efter att ha kämpat länge för att bli gravid, med flera misslyckade IVF-befruktningar, kom så äntligen beskedet strax efter nyår – Kenza var gravid. Det är alltså inte så konstigt om känslorna rusar lite extra när de ska prata om hur lille Nikola kom till världen.

– När jag tittar på honom, tårarna bara rinner, säger en rörd Kenza i podden.

Resan började den 13 juni då hon på en kontroll hos barnmorskan fick åka direkt till förlossningen på Karolinska och träffa en läkare som bestämde sig för att sätta igång förlossningen redan dagen därpå. Då hade Kenza gått tio dagar över tiden och haft förvärkar i en veckas tid.

– Jag var väldigt rädd för att bli igångsatt. Hade hört så många skräckhistorier om det, berättar Kenza.

Men när det väl var dags var hon bara tacksam för att sluta gå hemma och vara orolig. Nu fick hon vara på plats och känna sig trygg bland läkare och barnmorskor.

Stor hjälp från epiduralen

När hon blev igångsatt satte värkarna igång direkt och vattnet gick av sig själv och med epiduralen, alltså en ryggbedövning, på plats blev hon drottning på förlossningen.

– ”Det här var ju inte så farligt. Vad är det folk snackar om? Det är ju så jävla lätt att föda barn.” Så var jag, jag var så jävla kaxig. Men det fick jag äta upp sedan, skrattar Kenza.

Tack vare epiduralen kände hon inte längre värkarna, men hon kunde se att magen blev hård och såg på monitorn av värkarbetet höll igång, med lite hjälp av värkstimulerande dropp.

Kenza krystade i två timmar

Plötsligt ändrade förlossningen karaktär helt. Kenza kände en enorm smärta i rumpan som kommer av att bebisens huvud trycker nedåt. Hon trodde att hon bara behövde bajsa, sedan skulle hon föda barn. Men så blev det inte. Det var Nikola, inget annat, som ville ut och nu hjälpte inte epiduralen längre och smärtan var intensiv.

– Som att allt där nere skulle spricka, från Ystad till Haparanda, beskriver hon känslan.

Krystarbetet tog lång tid för Kenza. Hon fick krysta i två timmar med stöd och hjälp av personalen och sin man Alex. Hon berättar att det långa krystarbetet fick henne att tappa fokus på att hon skulle föda sitt barn. Hon fick panik och kände sig hjälplös.

– Ser ni inte att jag håller på att dö här!? Varför hjälper ingen!? berättar hon att hon tänkte.

Dani frågar hur ont det gjorde på en skala från ett till tio varpå Kenza utbrister:

– Två timmars krystande – det är hundra!

Drog själv ut barnet

Kenza under sin förlossning.

Kenza, sekunderna efter att hon själv har dragit ut sitt barn. Minen är obetalbar och Dani skrattade rejält åt den i podden.

Men klockan blir 05:06 och då händer det äntligen. Kenza får själv dra ut sin son ur sin kropp där hon sitter på förlossningspallen.

– Det var det sjukaste någonsin, alltså inte det underbaraste någonsin, utan det sjukaste. Jag kunde inte förstå att det här barnet kom ur mig. Så det här momentet jag trodde att jag skulle få, att jag skulle dra ut honom och lägga honom på bröstet och jag gråter av lycka, det fick inte jag, utan det kom några minuter senare när de la mig i sängen med honom, berättar hon.

Under hela förlossningen filmade Kenza och hon kommer att dela med sig av en detaljerad redogörelse på sin YouTube-kanal längre fram, med lite blurrade detaljer.

– Jag trodde inte att min mutta kunde töja ut sig så mycket. Som en stor käft med ett stort kolsvart huvud som kommer ut, skrattar Kenza.

Ryter ifrån mot kommentarer

Nu har det gått knappt två veckor sedan förlossningen och den lilla familjen lägger mycket tid på att lära känna varandra och Kenza har läkt så pass att hon nu kan sitta på en stol, berättar hon.

Lille Nikola äter och växer och Kenza tror att han kommer att se precis ut som Alex när han blir stor.

Men att vara nybliven mamma är ingen rosenröd tillvaro, framför allt inte när man är en offentlig person. Precis som så många andra kändismammor har Kenza också drabbats av elaka och okänsliga kommentarer om allt från Nikolas namn till hur han ser ut.

– Som nybliven mamma, att efter tre dagar få en kommentar att ”Ni borde gå och kolla varför hans tunga hänger ut hela tiden. Det är inte normalt”, man blir ju skitledsen. Har man inget snällt att säga kan man lika gärna vara tyst, ryter hon ifrån i podden.

Den som vill veta mer om Kenzas förlossning får hålla koll på hennes YouTube framöver och lyssna på podden här.

Läs mer:

Nu avslöjar Kenza namnet på sin nyfödda bebis

9 svenska kändisar som har rutit ifrån mot mammaskammandet