Kika in i sekelskiftesvåningen – som varit orörd i 100 år

Kika in i sekelskiftesvåningen – som varit orörd i 100 år

Kika in i den här lägenheten och åk på en tidsresa över 100 år bakåt i tiden! Sekelskiftesvåningen i Vasastan har varit i princip orörd sedan den byggdes – och är en fullkomlig dröm för alla som vurmar för originaldetaljer.

Lägenheten, som ligger i en vacker fastighet från 1903 på Idungatan i Vasastan i Stockholms innerstad, är en dröm för den som vill ta till vara på den ursprungliga charmen från det förra sekelskiftet. Sedan lägenheten byggdes har den endast haft två ägare, och ingendera av dem har renoverat eller gjort om i lägenheten.

Sekelskiftesvåning på Idungatan 10 i Vasastan

Lägenheten ligger i en vacker sekelskiftesfastighet från 1903. Foto: Richard Lundberg för Fastighetsbyrån/mäklare: Anna Johansson

Grön kakelugn i sekelskiftesvåning

I våningen finns tre kakelugnar, varav en är denna ståtliga gröna pjäs. Foto: Richard Lundberg för Fastighetsbyrån/mäklare: Anna Johansson

Dubbeldörrar med spegling i sekelskifteslägenhet

Pardörrar med tidstypiska speglar leder från ett rum till ett annat i trerummaren. Foto: Richard Lundberg för Fastighetsbyrån/mäklare: Anna Johansson

Vit rund kakelugn i sekelskifteslägenhet som stått tom

En av våningens tre kakelugnar. Foto: Richard Lundberg för Fastighetsbyrån/mäklare: Anna Johansson

Originaldetaljer i sekelskifteslägenhet som stått tom i Vasastan

Lägenheten har bara haft två ägare sedan den byggdes – 117 år sedan. Foto: Richard Lundberg för Fastighetsbyrån/mäklare: Anna Johansson


Enligt Leva & Bo, som skrivit om lägenheten, har den stått tom och obebodd i mer än ett och ett halvt år innan den lades ut till försäljning. Den första ägaren, en skulptör, ska ha bott i lägenheten fram till 1969 då den andra ägaren flyttade in. Och nu – 2020 – har sekelskiftesvåningen fått sin tredje ägare på 117 år.

Intresset ska ha varit stort och lägenheten såldes efter en budgivning. Utgångspriset låg på 7 295 000 kronor och slutpriset efter budgivningen landade på 8,6 miljoner.

Och det är inte svårt att förstå vad som lockade så många. Nästintill samtliga originaldetaljer finns nämligen bevarade.

Kök i sekelskifteslägenhet som stått orörd

Köket med jungfrukammare intill. Foto: Richard Lundberg för Fastighetsbyrån/mäklare: Anna Johansson

Original gas- och vedspis i sekelskifteslägenhet

Till och med spisen från byggåret är kvar än i dag! Foto: Richard Lundberg för Fastighetsbyrån/mäklare: Anna Johansson

I köket finns ved- och gasspisen bevarad och även marmorbänken, från byggåret 1903, finns kvar. Intill köket ligger jungfrukammaren och från köket leds man ut genom en tidsenlig serveringsgång med serveringsskåp.


Tiden har stått still i våningen om 100 kvadrat, fördelat på tre rum och kök i originalplanlösning. Något som är unikt på Stockholms bostadsmarknad där de flesta sekelskifteslägenheter redan renoverats och moderniserats flera gånger om sedan de byggdes.

Utöver köket och serveringsgången ligger även de vackra trägolven kvar. I lägenheten finns också tre kakelugnar, originalstuckatur och höga golvsocklar. Sekelskiftescharmen syns i de stora fönstren, den väl tilltagna takhöjden och pardörrarna samt fönsternischerna med sina tidstypiska speglar.

Läs mer:

Minihus i ringmuren – nu är den ultimata Gotlandsdrömmen till salu

Slottet Gärsnäs till salu – se bilderna här

Kändisars våningar och villor som vi önskar var våra egna