Artikeln innehåller reklamlänkar
Allt du behöver ha när bebisen kommer – och det du kan skippa

Allt du behöver ha när bebisen kommer – och det du kan skippa

Gravid? Här är alla prylar du behöver ha hemma den första tiden – och sju saker som är helt onödiga.

Läs mer: Här är 15 anledningar till att du absolut ska kalla dig feminist

Snart dags för ett nytt underverk? Grattis! Och välkommen in i djungeln, det finns ingen hejd på alla bebisprylar man kan köpa. Dessutom är alla barn olika, vissa älskar till exempel att gunga runt i en bärsjal – andra hatar det. Vissa föräldrar ser nappen som en gudagåva – andras barn accepterade den aldrig.

Men grips inte av panik! Få saker är absolut nödvändiga inför bebisen ankomst. Vi har lyssnat in andras bästa och sämsta köp och sammanställt allt som kan göra den där första tiden lite enklare och några saker du helt kan skippa.


Läs mer: 15 saker du vill ha i BB-väskan – och 8 du kan lämna hemma

Här är riktigt bra köp

För omvårdnad

Nappar och napphållare från Elodie details (länk till butik).

För att kunna ta hand om din nyfödda sötnos på bästa sätt finns det några saker som kan vara bra att ha redo hemma. Blöjor (länk till butik), babyolja (länk till butik) att tvätta älsklingen med, nagelfil och nagelsax med trubbiga kanter (länk till butik) (naglarna blir VASSA) och badbalja. Samt napp – och napphållare för att hålla reda på den när den spottas eller åker ut (det kommer hända MÅNGA gånger).

Om bebisen blir sjuk kan det vara bra med en febertermometer (länk till butik) (en sådan man använder i rumpan är bäst, och kan även underlätta att få ut gaser om bebisen har ont i magen), salva för röd stjärt (till exempel denna är bra), näsdroppar (engångspipetter med koksaltlösning (länk till butik) passar bäst för bebisar) och snorsug (länk till butik) (ja… du läste tyvärr rätt, välkommen in i föräldraskapets förlovade värld!).

För matstunderna

Om du vill amma kan en amningskudde som passar dig (här finns flera olika varianter (länk till butik)) vara bra för att avlasta din rygg. Vill du inte amma – eller säkra upp ifall du skulle få problem med amningen – behöver du nappflaskor, Calma har en variant som är gjord för att inte störa amningen (länk till butik).

När (om) det är dags att sova

1. Babynest från Bloomingville (länk till butik), 2. Sovorm från Ferm Living (länk till butik), 3. Spjälskydd från Spira of Sweden (länk till butik), 4. Söt speldosa från Littlephant (länk till butik), 5. Bäddset från Spira of Sweden (länk till butik)

Vill du att bebisen ska sova med dig kan du satsa på ett babynest. Där kan bebisen ligga inbäddad och kanterna gör det lättare för goset att känna sig trygg här i stora världen och somna bättre, samtidigt som det skyddar från att ni råkar rulla på bebisen i sömnen. Dessutom kan du flytta med babynestet till soffan. Ett alternativ är en sovorm att lägga runt barnet. Båda dessa kan även passa i såväl spjälsäng som barnvagn för att gosa till det lite.

Till spjälsängen behövs spjälskydd och lakan. En väldigt platt kudde passar i både säng och barnvagn. En mobil att hänga över sängen och en speldosa kan också vara bra att ha.

Kläder

1. Åkpåse från Elodie Details (länk till butik), 2. Overall från Lindex (länk till butik), 3. Mössa med öron från Polarn och Pyret (länk till butik), 3. Cardigan från Noa Noa Miniature (länk till butik), 4. Stickad mössa och footies från Lindex (länk till butik).

Inhandla några uppsättningar kläder, för bebisen kan lätt behöva byta några gånger per dag om vi säger så… Bästa plagget för små, små pyren är en omlottbody, eftersom det är svårt att trä någonting över deras huvuden. Dessutom behövs strumpor, byxor – och mössa för att hålla bebisen varm. Utekläder beror så klart på väder men till exempel kan du behöva en tunnare overall och en åkpåse.

Under dagen

1. Babyfiltar i mjuk ekologisk bomull från Lindex (länk till butik), 2. Babysitter från Bababing (länk till butik), 3. Babygym från Skip Hop (länk till butik)

För att hålla bebis lugn och glad under dagen finns knep som passar helt olika från barn till barn. Men en bärsjal, (länk till butik) en bärsele (länk till butik) eller en babysitter kan fungera. En filt kan du ha över axeln när du rapar barnet, eller bara låta guldklimpen ligga och mysa i. För att hjälpa barnet utveckla sin motorik kan ett babygym vara bra.

På äventyr

1. Skötväska Forest Flora från Elodie Details (länk till butik), 2. Skötväska från Littlephant (länk till butik), 3. Skötfilt från Ferm living (länk till butik)

När det är dags att lämna hemmet för era första utflykter vill du ha någon form av väska att använda som skötväska (spana in flera här (länk till butik)), en bra skötfilt och en barnvagn. Har du bil behövs ett babyskydd.

För framtiden

Baby´s First Book från Design Letters (länk till butik)

Visst, det är inte nödvändigt, men det är väldigt kul att ha en fin bok där du skriver upp barnets milstolpar och allt härligt som händer. Man minns mycket mindre än man tror.


…men det här kan du skippa

Termometer för badvattnet

Du kan känna efter med fingret, är det fingervarmt är det perfekt temperatur för barnet.

Mjuk babyhårborste

Vi vet inte vem som använder en sådan, för vem fungerar de? Dessutom: många bebisar har inte särskilt mycket hår.

 

Bebishängmatta till spjälsängen

Vi är skeptiska till att det här behövs eller ens fungerar eftersom man har sängbotten i spjälsängen höjd i början, och när man väl sänker den så har  hängmattan hunnit bli för liten.

Parasoll till barnvagnen

I alla fall om det bara går att vinkla på ett ställe. Det kommer inte att skugga, du kommer behöva justera det hela tiden och det kommer vara i vägen för dig.


Skor

Vänta tills barnet börjar gå.


Underbyxor

Nej, nej, det behövs inte underbyxor förrän barnet är pottränat om minst två och ett halvt år.

För mycket kläder i små storlekar

De flesta barn växer hiskeligt fort och du kommer stå där med oanvända kläder.

 

Läs mer: Mammorna tröttnade på H&M:s stereotyper – gjorde egen reklamfilm

Foto: Unsplash