stressa ner semestern

Så lyckas du koppla av på semestern - och slippa stressen

Oroar du dig för att inte kunna koppla av när det väl är dags för din efterlängtade semester? CHIC ger dig tipsen för att kunna varva ner och slappna av för att slippa stressen.

Att vara en ”business-woman”, ”career-girl” eller ”workaholic” är absolut inget fel om du vill satsa på din karriär. Men drar du med dig den där rollen även på din ledighet så riskerar du att komma tillbaka efter semestern allt annat än utvilad. Här är tipsen för hur du ska komma ner i varv och koppla av på riktigt under din semester.

1. Har du inte gått på ledighet än?

Även om du skulle ha mycket kvar på din to do-list – börja din mentala semester redan nu! Varva dina produktiva stunder med att visualisera den där drinken, stranden eller vad det nu än må vara som du har framför dig. Då ser du också glädjen i att du snart får lite ledigt, och inte bara högarna med jobb.

2. Undvik mobilen och datorn

Till exempel jobbmejlen och sociala medier. Det är väldigt uttröttande för både kropp och själ att ständigt vara uppdaterad, och på semestern behöver du faktiskt inte vara det. Visst, du vill dokumentera det där härliga stunderna som inkluderar bubbel, strandhäng och after-beach – men gör det med måtta, så det inte blir övermäktigt. Passa på att njuta av det också! Telefonen behöver inte alltid vara framme.

varva ner på semester

Varva ner på semestern och njut av nuet!

3. Ta dagen som den kommer

På jobbet är en to do-list super, på semestern – not so much. Du kanske dagligen behöver vara aktiv och strukturerad, men på semestern kan du verkligen dra ner på tempot. Öva på att göra ingenting, och planera inte in för mycket. Det är de där lata, oplanerade dagarna som verkligen får dig att koppla av.

4. Reflektera – och du kommer på nya idéer

Det är nu du har du tid för att bara vara. Och det är när du kravlöst kan låta tanken sväva fritt, som de där briljanta idéerna kommer. Sådana där tankar som du kanske annars blockerar på jobbet när du är spänd och överspeedad.

5. Ställ inga krav

Det finns en anledning till varför du har semester, så varför ställa krav på den? Det kan bara göra dig stressad. Gör bara saker som du verkligen känner för! Du vill ju komma tillbaka till jobbet med ny energi, eller hur?

6. Träna

Träning reducerar stress och får dig att må bra. Och det är helt okej att inte vara ett tränings-freak. En långpromenad eller en simtur kanske räcker?

7. Lyssna på avkopplande musik

Klart du vill peppa inför roliga saker, men glöm inte att varva ner med något aningen lugnare emellanåt. Särskilt i början av semestern, så du kommer ner i varv.

Läs även:
Fem tidiga tecken på att du riskerar att bli utbränd
Alltid trött? Här är de sex vanligaste orsakerna
Sveriges bästa spa – här är sex lyxiga favoriter

Foto: IBL