Linnea Wikblad är kvinnan vars matkonto på Instagram spöar alla andra konton. Med ett unikt språk och, såklart, fantastiskt god mat har hon som Killmaterskan anskaffat sig drygt 11 000 följare.
Nu får alla som desperat har kommenterat ”receeept” belöning. I maj släpper Linnea kokboken ”Killmaterskan” med recept, bilder och kåserier. Allt med hennes unika röst.
Hur uppstod ditt Instagramkonto?
– Jag kom på mig själv med att fota mat som jag blev väldigt nöjd med men skämdes för mycket för att lägga ut det på mitt vanliga konto. Jag tyckte det var störigt om man inte själv valt att se matbilder. Då gjorde jag ett separat konto så att jag oblygt kunde skryta.
Var kommer namnet Killmaterskan ifrån?
– Jag kommer inte ihåg, förlåt för tråkigt svar. Jag tror att jag och en kompis skämtade fram det. Jag ville hitta på något som inte var i stil med ”Linneas skafferi”. Det är inget fel med det, men kändes inte som jag.
Hur uppstod ditt intresse för mat?
– Jag kommer från en matlagande familj och är uppvuxen med en mamma som tog hårt avstånd från husmanskost för hon var så extremt trött på det. Hon var väldigt experimentell jämfört med andra föräldrar på 90-talet. Vi åt couscous! Och mozzarella! 1995! Vi har lagat mycket mat tillsammans. Sen blev jag vuxen, fick en lön, ett kök som var tillräckligt stort och kunde köpa en trevlig stekpanna. Det blir en mysig vuxen-lifestyle-stämning.
Hur har ditt förhållande till mat förändrats genom sociala medier?
– Det är väldigt, väldigt lätt att låta precis som alla andra när man pratar om mat. Det är svårt att skriva om mat utan att repetera massa saker som har skrivits i 20 år. Alltså det är på riktigt svårt. Det är mustig gryta, fina råvaror och späda grönsaker. Sättet att beskriva mat är väldigt statiskt. Jag har försökt hitta ett eget sätt att prata om mat. Om jag nu ska ge ut en bokjävel ville jag hitta ett språk som är jag istället för att slänga mig med kocklingo.
Varför tror du att vi älskar att dela med oss av bilder på vår mat i sociala medier?
– När man lagar mat som blir bra så blir man extremt nöjd med sig själv. Sociala medier är ett sätt att förlänga den möjligheten och nå ut till fler än den man bjuder på middag. Människor känner ”wooow jag vill ha det här” och man får bekräftelse. Mat är också något som alla andra kan konsumera. Det blir en gemensam grej, därför gör det sig på bra på internet.
Vilken råvara eller maträtt tycker du får oförtjänt dåligt rykte?
– När man lagar mat med vin är det många som säger ”du ska ha lika bra vin i maten som det du dricker till”. Det är den största lögnen. Visst, någon människa kan väl sätta att det är en Chablis i fisksoppan. Men det är slöseri med pengar. Vanligt tetravin funkar utmärkt att laga mat på.
Att skriva recept är så tråkigt att man typ blir deprimerad
Vad ditt mest misslyckade matexperiment?
– Allt som rör bakning. Så fort jag närmar mig mjöl blir det katastrof. Egen pasta, dumplingdeg, kakor, allt blir katastrof.
Vad är ditt bästa tips för att vara effektiv i köket och minimera mängden disk?
– Jag har utvecklat ett system för hur man ska använda så lite disk som möjligt i matlagningen. Jag tänker i disk. Låt säga att jag har hackat tomat och så måste jag lägga det åt sidan för att hacka något annat. Så ser jag hur någon annan öppnar skåpet, tar ut en tallrik och lägger tomaten där. Vad sysslar du med? Jag kanske lägger tomaten i plastpåsen den kom i eller skär det renaste först på skärbrädan.
Vad kan man vänta sig i kokboken?
– Många recept som har förekommit på Instagramkontot är med, för det kändes snällt. De vanligaste kommentarerna jag får är ”receeeept”. Tyvärr är det extremt tråkigt att skriva recept. Det är så tråkigt att man typ blir deprimerad. Annars är det fina bilder från området där jag bor och kul mervärde i form av skojiga kåserier.
Foto: Sima Korenivski, @killmaterskan