Som många andra under den pågående globala pandemin har jag dragit ner rejält på mina sociala aktiviteter. Jag träffar färre människor och jag rör mig inte alls utanför min bostad på samma sätt.
Det gör att jag har fått mycket mer tid. Och även om jag i hemlighet drömmer om att jag var en sådan person som utnyttjade den tiden till att rensa mitt överfulla vindsförråd eller lära mig spela ett instrument är det inte sanningen. Istället går mina streamingtjänster varma och jag har laddat ner appen TikTok.
Det är jag uppenbarligen inte ensam om. Enligt statistik från april har nerladdningen av TikTok ökat kraftigt under pandemin. Bara under det senaste kvartalet har appen laddats ner 315 miljoner gånger. Det innebär att den nu laddats ner över två miljarder gånger globalt sett.
Fruktansvärda utmaningar
TikTok är som en uppdaterad version av videoappen Vine, för den som minns den. Ytterligare ett socialt universum som går ut på att publicera videoklipp i stående format. Redigeringsmöjligheterna är oväntat avancerade och kreativiteten enorm bland de många användarna. Stort fokus ligger på att göra samma dans till ett brett antal låtslingor.
Och som i alla appar förekommer trender. Till exempel den fruktansvärda ”The nutmeg challenge”, för att använda TikTok-språk. Utmaningen går ut på att äta nermald muskotnöt vilket i förvånansvärt små mängder gör dig hög. Din tripp ska filmas för att sedan läggas ut med textstycken där det står att du sett både tomtar och troll. Svenska Giftcentralen har fått gå ut med en varning och meddela att muskotnöt i stora mängder är giftigt och faktiskt dödligt.
”Chockad över kroppshetsen”
Men knarkutmaningen är inte ens det som fått mig att reagera starkast av det innehåll jag tagit del av. Efter att ha använt appen i två veckor är jag chockad över den enorma utseendefixeringen och kroppshetsen jag mött.
Mycket av innehållet är ren och skär propaganda för ätstörningar. Genom att bara skrolla får jag reda på allt ifrån vad ”supermodeller äter på en dag” till hur du kan göra för att minska din hunger. Du får lära dig hur du sminkar bort din icke existerande dubbelhaka och frågor som ”hur vill killar att tjejer ska se ut” diskuteras vitt och brett.
Jag har varken gillat eller kommenterat ett enda av dessa klipp. Ändå fortsätter de dyka upp i mitt flöde.
9 av 10 barn är användare av sociala medier
Enligt rapporten Svenskarna och internet från förra året har 97 procent av barnen på mellanstadiet (11-13 år) och 100 procent av barnen i högstadiet (14-16 år) tillgång till en egen mobiltelefon. I samma rapport går att läsa att nio av tio barn är användare av sociala medier.
Fyra av de fem största användarna på TikTok är tonåringar. Två av dem är 16 år gamla. Kanske är det förklaringen till att en så stor del av appens innehåll är unga minderåriga kvinnor som dansar och ler till låtar med orden ”I’m a savage, classy, bougie, ratchet. Sassy, moody, nasty”.
”Näthatet mot icke normkropparna är det som drabbar mig hårdast”
Men vad händer när majoriteten av de dansande kvinnokropparna som får synas är smala och bär magtröja. Och vad händer när kommentarerna under dessa videos endast är hejarop och hjärtan?
Vi lär oss hur vi ska se ut för att bli omtyckta och populära. För att få vänner och för att hitta kärlek.
Näthatet mot icke normkropparna som också vill dansa är det som drabbar mig allra hårdast. Jag vill bara skrika när jag ser hur unga människor skriver saker i kommentarsfälten som att ”Visste inte att elefanter kunde ha TikTok” eller ”Det finns något som heter bantning, har du hört om det?”.
Behovet av virtuella vilorum
Utseendefixeringen har gått så långt att det just nu finns en trend på TikTok som heter #tiktokrestarea. I praktiken är det användare som lägger upp en video där de själva pausar. Vissa sitter och läser en bok, andra antecknar eller klappar sin hund. Till det spelas en lugn gitarrslinga medan du som tittare kan läsa ”Stanna så länge du vill, alla är välkomna här”.
I skrivande stund har videoklippen under vilorumshashtagen tillsammans 1,6 miljarder besök. Att så många personer har känt behovet av att uppsöka ett virtuellt vilorum borde – och ska – vara en varningsklocka. En påminnelse om att debatten kring vad vi matar våra hjärnor med och hur det påverkar oss i längden inte får tystna bara för att något är klassat som nytt, spännande och kreativt.
TikTok har potential för att inte bli ytterligare ett fejkat skyltfönster online. Men om vi inte är vaksamma kommer nästa generation bli precis lika utseendefixerad – om inte värre – än vi.
Läs mer: