Mäklaren: "Det ska du tänka på när du går på visning"

Dags att köpa lägenhet? Glöm inte att ta reda på de viktigaste delarna innan du gör (kanske) den största affären i ditt liv. CHIC frågade mäklaren Sofia Elfsson da Costa om hennes bästa råd inför en visning.

När det är dags att köpa lägenhet finns det många saker att behöva tänka på för att det ska bli rätt. Baaam tog ett snack med Sofia Elfsson da Costa, mäklare på Eklund Stockholm New York, få de bästa tipsen – och för att få reda på vad som är bra att tänka på redan innan visningen.

Relaterat: Så ökar du värdet på din lägenhet

Vad ska man främst tänka på när man köper lägenhet?

– Att man köper någonting man verkligen trivs i och känns rätt. Att köpa bostad är den största investeringen man gör, så att köpa något som känns okej eller duger är inte tillräckligt. Det ska kännas tryggt genom hela processen och se till att du har all fakta på bordet innan du skriver på några papper, förklarar Sofia för Baaam.

Vad ska jag tänka på när jag väljer läge?

– Det beror på vad du är ute efter. Om man vill köpa en lägenhet som en ren investering kan det vara klokt att kolla på områden som är ”up and coming” till exempel närförorter där priserna fortfarande ligger lägre, alternativt i ytterområden av innerstan. Där går det fortfarande att hitta guldkorn. Om du ska köpa en lägenhet för att bo i – välj ett område som du trivs i. Gå på många visningar innan du köper i området, ta en promenad och kika på hus och kvarter som verkar intressant. A och O är kommunikationerna och att lägenheten i sig är bra.

Vad borde jag som köpare fråga mäklaren under visningen?

– Se till så att allting känns glasklart, är det något som mäklaren utelämnat? Fråga! Och var noga med att titta, öppna skåp titta under sängen och så vidare. Var inte blyg! Se till så att du vet precis vad du köper. Om lägenheten är intressant – gå gärna på en till visning och be mäklaren berätta om föreningen, fråga gärna om grannarna och anledning till att personen flyttar. Likväl som säljaren har upplysningsskyldighet har du som köpare undersökningsplikt – utnyttja den till fullo innan köpet.

Finns det några varningstecken som man borde ha med sig i bakhuvudet?

– Något som kan vara ett litet varningstecken är om föreningen är högt skuldsatt och har höga avgifter. Se till då att du går igenom årsredovisning och fråga mäklaren om det ligger några stora renoveringar framöver. Ring gärna ordförande och ställ fler frågor.

Skulle du rekommendera att köpa ett renoveringsobjekt?

– Absolut! Om man känner att man vet vad man gör. Renoveringsobjekt är väldigt populära och ”bra” varianter budas ofta intensivt på. Håll koll på slutpriset så att den totala kostnaden inte går över marknadspriset och sätt en ribba för hur mycket du är villig att lägga på renovering redan innan du börjar buda.

Psst! Följ Sofia på kontot @Sofiaelfssondacosta på Instagram för inredningstips och nya lägenheter!

Läs även:
28 inspirerande bilder som får dig att älska grå inredning
Filippa K:s lägenhet säljs för 29,5 miljoner – se bilderna
Så mycket kostar designerväskorna i butik

Foto: Thinkstock & Esny