öka värdet lägenhet billiga tips

Mäklarens enkla tips – så ökar du värdet på din lägenhet

Ska du sälja din bostadsrätt? CHIC frågade mäklaren Sofia Elfsson da Costa om enkla tips inför visning och fotografering – och vad du måste undvika.

Ska du sälja din bostad och ska fixa fint hemma inför fotografering och visning? Det finns flera knep att tillgå – och fallgropar att undvika. Baaam ställde frågorna du vill ha svar på till Sofia Elfsson da Costa, registrerad fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Östermalm i Stockholm.

Vad är det absolut viktigaste att plocka bort hemma inför fotografering och visning av lägenheten?

– Det allra viktigaste är alla privata saker. Toalettborstar, tandborstar dränkta i tandkräm, morgonens kaffemugg, disken, soppåsen. Egentligen allt som ger spår av att någon bor där. Målet med en visning är att spekulanten ska kunna se sig själv bo i lägenheten.

Men vilka saker är okej att behålla framme då?

– Personliga saker är helt okej att ha framme, det är en stor skillnad mellan privat och personligt. Kokböcker, snygga parfymflaskor och ett par foton – men inte för många, less is more är vad jag förespråkar inför försäljning.

Läs även: Fem vanliga inredningsmissar – och hur du undviker dem

Vilka detaljer är trendiga att lyfta fram inför visning och fotografering just nu?

– Just nu ser jag att mycket gröna växter tar plats, istället för snittblommor. Citronskålen är utdöd sedan länge och utbytt mot kryddväxter och snyggt paketerade olivoljor i köket. Stylade lägenheter följer rådande inredningstrender, det vill säga mycket grått, marmor och mässing just nu.

sofia elfsson da costa mäklare

Olivolja och gröna växter är trendigt att lyfta fram just nu, säger Sofia Elfsson da Costa.

Hur mycket pengar är rimligt att lägga på styling inför visning?

– Det tycker jag är väldigt individuellt, beroende på om du tar professionell hjälp eller gör det själv. Jag rekommenderar dock att konsultera med en stylist eller någon annan kunnig för att få en objektiv bild om hur bostaden kan se ut inför försäljning. Det är lätt att bli hemmablind.

Men får jag tillbaka pengarna jag lägger på styling?

– Ja, det tror jag absolut. Generellt säljs stylade lägenheter till högre slutpris. Det är såklart inte bevisat, men jag slår ett slag för styling.

Vilken förändring hemma ger mig mest vinst vid en försäljning?

– Det är svårt att svara på, då det skiljer sig mycket från bostad från bostad. Men att städa och hålla det så luftigt som möjligt är gratis och ger spekulanter en chans att möblera själva i huvudet under visningens gång.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)


Sofia Elfsson da Costa driver även Instagram-kontot @sthlmrealestate

Om jag inte orkar eller har råd att renovera – vilka knep kan öka värdet på min lägenhet då?

– Det enklaste knepet i boken är att rensa, rensa, städa och rensa. Lämna inte garderoben proppfull med hopknölade tröjor inför visningen eller köket fullt av disk. Det viktigaste är att spekulanter möts av en härlig känsla direkt i dörren, och att hemmet är ordnat och städat.

Relaterat: Här öppnar Zara Home och H&M Home nya butiker

Måste jag måla vitt hemma inför försäljning?

– Absolut inte, men för att din lägenhet ska tilltala så många som möjligt är det ett smart drag att hålla dig till naturfärger och skippa starka färger på väggarna.

Tänker köparen på om jag har dyr inredning hemma? Är det värt att investera i?

– Nja, det handlar mer om materialvalen i själva hemmet, men det är klart att det kan skapa en mer ”premium” känsla att du har designmöbler.

Slutligen, ge oss tre billiga tips för att höja värdet på lägenheten!

– Städa, rensa ur och köp hem lite färska blommor.

Läs även:
Så bäddar du sängen lika snyggt som på Pinterest
28 inspirerande bilder som får dig att älska grå inredning
23 mysiga balkonger att inspireras av (året om!)

Foto: Fastighetsbyrån Östermalm, Zara Home