Artikeln innehåller reklamlänkar
Steg för steg-guide: Så målar du om hemma

Steg för steg-guide: Så målar du om hemma

Är du trött väggfärgen eller tapeten hemma och är redo inför något nytt och fräscht? Gör visionen till verklighet och måla om i en efterlängtad färg!

Ge ditt hem ett helt nytt utseende genom att måla om ett eller flera rum. Rätt verktyg, noggrannhet och täckande färg är vad som gäller för att få bästa möjliga resultatet. Baaam guidar dig till hur du går till väga!

Relaterat: Inred rätt med en glasvägg – trenddetaljen nummer ett just nu

Get started

Gör en moodboard om hur du vill att rummet ska se ut. På så sätt kan du lättare se vilken typ av kulör som passar bäst och välja ut potentiella alternativ utifrån det.

Testmåla

Beställ hem prover för att testmåla på en vägg eller en träskiva. Tänk på att färger som man hittar online kan se helt annorlunda ut i verkligheten, så det gäller att beställa hem olika nyanser för att hitta rätt. Tänk också på att matt färg uppfattas som tunnare än glansig färg.

Spackla

Om väggen är målad sedan tidigare kan det finnas hål och skador. Se därför till att spackla över det som behövs för att sedan slipa ytan med sandpapper. På så sätt får du ett fint och slätt resultat!

Tejpa

Använd dig av en bra maskeringstejp vid takgränsen, dörrar, fönster och eluttag. Kolla kvalitén på tejpen genom att testtejpa på en torr och ren yta innan. På så sätt kan du se om den sitter ordentligt och inte lämnar kvar rester efter att den tas bort. Efter du har målat klart är det viktigt att ta bort tejpen direkt eftersom att färgen riskeras att följa med om den redan har torkat.

Verktyg

Ett effektivt verktyg som både är enkel att använda och ger ett täckande resultat är en roller. Den större varianten ger en jämn yta, medan den mindre ger en slät. När det kommer till ”pilligare” utrymmen som eluttag, dörrar och fönster är det bra att använda sig av en mindre pensel. Bakom element brukar det vara praktiskt med en elementroller som lätt kommer åt med färgen samtidigt som det ger ett slätt och snyggt resultat.

Dags att måla

Se först och främst till att vägen ren och torr. Börja sedan med grundfärgen innan du målar på täckfärgen. Trots att färgen ser snygg ut bara efter ett lager är det viktigt att måla på en gång till för att få bästa möjliga resultat. Vänta tills det första lagret har torkat innan du målar på nästa lager. Torkningstiden brukar stå på färgburken.

Läs även:
Köksinspiration: 27 trendiga kök att inspireras av
Fem saker att tänka på när du ska renovera badrummet
Experten avslöjar vårens största inredningstrender 2017

Bilder: Thinkstock, Ellos (länk till Ellos) & Alcro