11 anledningar till att människor är otrogna

11 anledningar till att människor är otrogna

Det kan finnas många olika anledningar till att vissa väljer att vara otrogna. Här är elva saker du inte visste att otrogna människor tänker på.
TV: Se 9 anledningar till att människor är otrogna
1:33

Efter reklamen: TV: Se 9 anledningar till att människor är otrogna

(1:33)

Slå på ljud

Otrohet brukar kallas för det ultimata sveket i ett förhållande och trots att det anses vara ett vanligt fenomen är det inte ofta det pratas om psykologin bakom. För hur kommer det sig egentligen att vissa känner sig mer manade än andra att ljuga för sin partner och träffa andra bakom dennes rygg? Enligt en hel del experter finns det inget enkelt svar på den frågan.

– Det finns ofta inte en enda orsak eller förklaring till otrohet i ett förhållande. Det finns dock en samling mycket distinkta psykologiska mönster som täcker de allra flesta skäl till varför människor väljer att vara otrogna, säger psykologen Joshua Klapow och fortsätter:

– Psykologer har genom åren observerat dessa mönster och har hittat förklaringar till otrognas beteende i till exempel konfliktundvikande, skam och passiv aggression.

Därför väljer människor att vara otrogna

Om du tror dig veta exakt hur en person som ofta är otrogen tänker kan det med andra ord vara dags att tänka om – enligt flera experter finns det nämligen många olika anledningar till att vända sig till någon annan än sin partner i en relation.

Här är elva exempel på egenskaper som många otrogna människor har, och som du kanske inte visste om:

1. De är konflikträdda

Att undvika konflikt inom sitt eget förhållande kan vara en anledning till att en person väljer att vara otrogen, enligt Joshua Klapow.

– Människor är ofta otrogna på grund av konflikträdsla. De vet att det finns problem inom relationen men de vet inte hur de ska lösa problemet med sin partner. Otroheten blir ett sätt att fly, förklarar Klapow.

2. De vill undvika intimitet

Om en relation börjar bli seriös för snabbt kan otrohet vara ett sätt att skapa en känslomässig distans till sin partner. Enligt sexologen Tammy Nelson är detta särskilt vanligt hos personer som har varit med om traumatiska upplevelser – att komma nära någon känslomässigt kan kännas skrämmande eftersom det då finns risk att bli sårad igen.

– Ibland kan en otrogen person vara rädd för det känslomässigt intima i en relation. Inte för att denne är en dålig person eller för att de vill lämna förhållandet, utan för att bandet er emellan blir för intensivt och överväldigande. En affär kan köpa tid att bestämma hur personen ska hantera det starka bandet i ert förhållande. När saker blir för seriösa kan de behöva skapa avstånd, förklarar hon.

3. De vill hämnas

Otrohet kan vara ett sätt att hämnas utan att konfrontera sin partner direkt.

– Istället för att ta itu med sin ilska direkt mot sin partner känner de att otrohet "jämnar ut oddsen". Om de känner sig olyckliga i förhållandet men är rädda för att avsluta det kan de vara otrogna i hopp om att bli påkomna, säger Lauren Dummit, LMFT, medgrundare och klinisk chef för Triune Therapy Group, till Bustle.

4. De vill inte vara monogama

Vissa otrogna personer avskyr monogami och väljer att vara otrogna för att utforska öppna förhållanden eller polyamörösa relationer.

– Vissa otrogna människor känner en bitterhet mot auktoriteter och regler och är otrogna för att bevisa att ingen kan kontrollera dem, säger Lauren Dummit.

5. De söker känslomässigt stöd

Ibland kan otrohet vara ett sätt att ta tillbaka kontrollen från ett kaosigt förhållande.

– Människor är otrogna av ren hopplöshet. I vissa fall känner personen att det inte finns något kvar. De har gett upp men vill inte sätta stopp för relationen på grund av andra skäl, till exempel pengar, barn eller livsstil, säger Joshua Klapow.

6. De söker spänning

Enligt Tammy Nelson har vissa av oss ett större behov av att söka efter nya upplevelser, och otrohet kan vara ett sätt att tillfredsställa det behovet.

– Människor som söker spänning löper också större risk för att vara otrogna, säger hon.

7. De vill ha mer sex

Vissa otrogna personer letar enbart efter mer sexuell stimulans.

– För vissa handlar otrohet om att få sex och upphetsning, behov som inte uppfylls i förhållandet, säger Kaplow.

8. De rationaliserar

Ofta hittar otrogna sätt att rationalisera sitt beteende för att övertyga sig själva om att de inte är skyldiga enligt Carla Marie Manly, klinisk psykolog. Hon menar att en otrogen person till exempel kan säga: "Det är bara sex. Jag kan göra vad jag vill". "Det är ju bara sex, eller det är inte som att vi är gifta". "Vad är problemet?".

9. De kan ha låg självkänsla eller vara narcissistiska

Personer med låg självkänsla och som också har narcissistiska inslag i sin personlighet längtar ofta efter extra uppmärksamhet för att mätta sitt ego.

– De har ett ständigt behov av uppmärksamhet och att sättas på piedestal som ett sätt att validera sig själva eftersom de inte kan validera sig själva inifrån. De saknar en känsla av inneboende självvärde, säger Dummit.

10. De vill ha förändring

Enligt Tammy Nelson vill otrogna personer ofta ha förändring. Även om det kanske inte är relationen det är fel på vill de utforska olika delar av sig själva utanför den.

– Otrogna personer letar inte efter någon annan att vara med, de letar efter någon annan att vara, förklarar hon.

11. De vill inte såra sin partner

Ibland vill den otrogna personen inte såra sin partner även om de inte tycker att de får ut det den vill av förhållandet. De kan känna skuld över att vara missnöjd och vara rädda för att såra den person de älskar.

– Tanken på skilsmässa eller separation kan kännas för smärtsam, så de försöker få sina behov tillgodosedda genom att vara otrogna, säger Klapow.

Foto: TT

Källa: Bustle.com

TV: Se 5 tips hur du går vidare när din relation tagit slut
0:59

Efter reklamen: TV: Se 5 tips hur du går vidare när din relation tagit slut

(0:59)

Slå på ljud