Merkurius retrograd – det betyder det och då sker det 2022

Merkurius retrograd – det betyder det och då sker det 2022

Instagram ligger nere, strul med relationerna och irriterad på jobbet? Frågar du astrologerna kan det bero på Merkurius retrograd. Baaam reder ut fenomenet och berättar när det inträffar under 2022.
Stjärntecken du matchar med
0:53

Efter reklamen: Stjärntecken du matchar med

(0:53)

Slå på ljud

Vad betyder Merkurius retrograd?

Merkurius retrograd kallas det fenomen som gör att planeten, när man tittar på den från jorden, ser ut att röra sig baklänges över himlen. Det är egentligen inte sant utan är en optisk synvilla som uppstår när alla planeter kretsar runt solen i olika hastighet så omloppbanorna ligger olika i förhållande till varandra.

Retrograd-effekten kan egentligen ses på alla planeter, inte bara Merkurius, men blir starkare av att planeter rör sig snabbare ju närmare solen de är, förklarar Michael Bradley, professor i fysik vid Umeå universitet, för Wellness.

Hur påverkar Merkurius retrograd oss?

Just Merkurius retrograd har en intressant historia. Under 1700-talet skrevs det in i böndernas almanackor och när oväder och dåliga skördar råkade inträffa samtidigt som retrograden så kopplades fenomenet ihop med just olycka.

Det sägs bero på att Merkurius dragningskraft också drar i kroppens vätskor och rubbar nervbanor i hjärnan. Rent fysiskt går det dock inte att bevisa att det finns någon sådan märkbar påverkan.

Men, om man vänder sig till astrologin så menar man att planeten Merkurius står för teknik, underhållning och sociala samspel. Det gör att när Merkurius är i retrograd så krånglar just de saker som planeten står för – alltså teknik och kommunikation.

– Att försöka träffas flera stycken som kommer från varsitt håll, kan vara knepigt. Om man ska ha digitalt möte, lycka till, man får räkna med att det tar två timmar innan alla ens är uppkopplade, säger astrologen Hanna Tolander till Wellness.

Hur ska man hantera Merkurius retrograd?

Enligt astrologin påverkar Merkurius alltså teknik och kommunikation – så varför inte ägna dig åt saker utanför den digitala världen? Plantera om dina växter hemma, börja sticka, sätt dig ned och måla lite akvareller – eller ta en promenad i skogen.

Enligt astrologin ska du också inte fatta några viktiga beslut under de tillfällen som Merkurius är i retrograd.

Då går Merkurius i retrograd 2022

Merkurius bana runt solen tar ungefär 88 dagar, medan jorden ju tar hela 365 dagar på sig innan den gått ett varv runt solen. Därför hinner Merkurius förbi jorden på sin bana runt solen fyra gånger om året.

Eftersom allt som snurrar runt solen gör det i cykler så är även Merkurius retrograd återkommande. Ungefär tre gånger per år brukar retrograden infalla.

Under 2021 inträffade den sista retrograden 27 september till 18 oktober. Så när inträffar det under 2022?

Jo, under följande datum:

14 januari till 3 februari 2022

10 maj till 2 juni 2022

9 september till 2 oktober 2022

Källa: Illustrerad vetenskap
Foto:
TT

Relaterade artiklar
Det betyder din ascendent och ditt måntecken – Baaam reder ut
Så är du som person – enligt ditt stjärntecken
Här är stjärntecknen som är snålast (förlåt, mest ekonomiska!)