Midsommarvaka? Så håller du dig vaken hela natten

Känner du för ett riktigt midsommarkalas med vaka till nästa morgon? Det är ju årets ljusaste natt och då är det slöseri med sommartid att sova. Vi ger dig de bästa tipsen för att klara av att hålla ögonen öppna tills solen åter står högt på himlen.

Äntligen är den här! Årets ljusaste natt – den vill man ju inte gå miste om. I år satsar vi på fest, dans och sommarkänslor ända tills solen står högt på himlen igen och midsommarkransen har vissnat i håret. Men vad händer som man i vanliga fall är en riktig tröttmössa som hellre kryper ner i bingen redan före midnatt?

Lugn bara lugn. Det finns trick att ta till om du känner för att för en gång skull vaka in midsommardagen.

Drick koffein

Kaffe är ett starkt kort att dra om du känner att tröttheten smyger sig på. Koffein kan göra att du blir mer alert och fokuserad, men kan också göra det lättare att hålla sig vaken. Det bästa är att dricka små mängder koffein under hela natten, då håller sig koffeinhalten hög hela tiden. Men det räcker med att sippa på kaffe eller läsk med koffein, du behöver inte ladda upp med koffeintabletter som ofta innehåller mycket höga doser.

Tänk också på att koffein kan ta bort lite av berusningskänslan om du skulle ha råkat dricka alkohol under natten, men tänk på att mängden alkohol är densamma, så du kan inte dricka mer bara för att du inte känner dig lika full.

Obegränsad skärmtid

När man tänker på midsommarvaka är kanske inte att maxa skärmtiden det första man tänker på. Man vill ju inte vara en trist person som sitter och glor in i telefonen hela natten, men du kan tänka på att stänga av nattläget på telefonen, om du har det påslaget. Nattläget stänger nämligen av det blå ljuset i skärmen och det är det du vill åt nu.

Det blå ljuset gör att melatoninet, kroppens eget trötthormon, inte utsöndras i lika stor utsträckning som annars.

Fysisk aktivitet

Att träna regelbundet gör att du sover bättre, men om du är uppe och studsar på natten kommer du inte att somna. När du känner att ögonlocken blir tyngre, upp och hoppa! Dansa, gör några upphopp eller varför inte utmana en kompis på en snabbast-runt-huset-löpning.

Det går också bra att spara midsommarlekarna till mitt i natten, de blir både mer utmanande och mer till nytta för alla som vill hålla sig vakna.

Förberedelse är nyckeln

Nu är det ju lite sent att börja vrida om din vakna tid så att du hinner vända på dygnet lagom till midsommarafton, men testa att ta en längre tupplur dagen före och efter lunch på själva midsommarafton.

Starkt ljus

Nu blir det ju inte så mörkt i Sverige just på midsommar, men det svaga sommarljus som solen lyckas åstadkomma mitt i natten är inte riktigt nog för att hålla tröttheten borta. Under de mörkaste timmarna, ha en extra lampa där du befinner dig. Eventuella mygg som dras till ljuset får du slåss mot med myggmedel.

Ta en kalldusch

Här kommer vår förkärlek för att fira midsommar nära sjöar och hav väl till pass. Ett kyligt midsommardopp när tröttheten smyger sig på kommer att skaka liv i dig igen. Se bara till att ha sällskap med dig som kan hålla koll på dig i vattnet.

Om du inte har doppkompatibelt vatten nära till hands, ta en kalldusch för att vakna till.

Bästa återhämtningen

Om du ska vaka in midsommardagen ska du inte se till att ha den dagen fullsmockad med aktiviteter. Då är det nämligen dags att ta igen sig efter nattens sömnbrist. Om du vill komma tillbaka i vanliga sovmönster igen, försök att inte sova bort hela dagen, utan sov några timmar och gå sedan upp. Du kan ta en tupplur på eftermiddagen och sedan försöka gå och lägga dig i relativt vanlig tid på kvällen.

Kom ihåg att du inte ska köra bil, eller något annat tungt fordon dagen efter en sådan här vaka eftersom din reaktionsförmåga kommer att vara nedsatt. Omdöme och minne kan också vara försämrat, så ta det lugnt tills du känner dig återhämtad.

Källa: Medical News Today

 

Läs mer:

16 fina midsommarklänningar att fynda på rean

17 fina midsommarkransar som aldrig vissnar

10 saker att göra på midsommardagen, från morgon till kväll