Blogg Tuggmotstånd

Möt Tuggmotstånd – Baaams nya bloggare

Hon är fotograf, journalist och konstnär. Amanda Ekström, eller Tuggmotstånd som hon kallar sig i sociala medier, vill hjälpa människor att släppa de taskiga tankarna om kroppen. Nu börjar hon blogga på Baaam.

Kanske har du sett Amanda Ekströms bilder i ditt flöde på Instagram. Du vet de där vackra bilderna på olika kroppar, ofta i naturen och med blommor? Eller så har du kanske till och med en plansch hemma med något av hennes motiv.

23-åriga Amanda, som går under namnet Tuggmotstånd i sociala medier, är bosatt i Kalmar och böjar nu blogga på Baaam.se.

Amanda Ekström elelr Tuggmoststånd

Amanda Ekström heter Tuggmotstånd i sina sociala kanaler.

Välkommen till Baaam Amanda! Med tre meningar: Vem är du?

– Hej och tusen tack! Jag som person är flängig och kreativ. Jag är fotograf, journalist och konstnär som mest jobbar med att fånga det vackra i kroppar på ett eller annat vis. Och så är jag nog ganska enkel och vardaglig. Gillar att hänga hemma, måla och handla vintage.

Hur känns det att börja blogga på Baaam?

– Det känns pirrigt! Jag har bloggat, väldigt privat, under hela min tonår så på något sätt blir det att hitta hem igen. Jag gillar det sättet att kommunicera på, jag är mycket bättre i text än i video. Jag får tid att tänka. Jag ser fram emot att komma mina följare närmare också. På sätt och vis känns det redan som att vi känner varandra men nu blir det ännu mer på riktigt. Det känns som att jag och Baaam blir en match made in heaven! Jag är jättestolt!

Vad kommer vi få läsa om hos dig?

– Hos mig blir det mycket om ungt företagande. Jag jobbar just nu med att öppna en vintage-butik och skapar ett bokförlag så det blir mycket tankar kring det. Sedan blir det mycket bilder från vardagen – och givetvis känslor kring kroppen och allt vad den rymmer.

Tuggmotstand

”Denna bilden tog min kille Robin på mig när vi hade bilat runt Öland. Det var sommarens första ljumna kväll och vi hade picknickat med pizza och alkoholfritt rödvin hela kvällen. En favoritkväll!”

Berätta om namnet Tuggmotstånd, var kommer det ifrån?

– Jag ville provocera där det behövdes. Tanken var att skapa bilder med lite tuggmotstånd – bilder som var lite svårtuggat för vissa helt enkelt.

Hur kommer det sig att du blev fotograf?

– Det har alltid varit mitt stora intresse. Jag tror faktiskt att grunden ligger i att jag började blogga som väldigt ung och därför fick möjligheten att öva fram fotoögat, eftersom jag tog bilder till bloggen stup i kvarten. Det började tidigt alltså, men det var först förra sommaren jag kunde börja jobba med det på heltid. Jag hade inget sommarjobb och var helt enkelt tvungen att hitta tillräckligt med kunder för att klara mig.

Vad tycker du är det viktigaste när du tar en bild?

– Att den har fångat känslan jag vill förmedla. Annars försvinner hela poängen med fotograferandet, tycker jag.

Tuggmotstånd

”Den här bilden fotade jag under en plåtning med min bästa vän. Det var långt innan jag hade börjat jobba med det här och hon ville bara ha lite fina bilder på sin kropp från någon annans perspektiv. Hon ser så fri och lycklig ut!”

Ditt arbete handlar mycket om att visa upp olika typer av kroppar. Varför är det så viktigt?

– Så länge människor missar fina stunder i livet på grund av taskiga tankar kring sin egen kropp kommer jag göra mitt bästa för att ändra på det. Jag har själv missat många stranddagar som tonåring, för att jag inte ville visa upp vecken på magen. Det finns de som undviker vissa kläder de verkligen gillar, för att de inte ”passar deras kroppstyp”, eller kanske inte följer med den där personen hem för att hon har glömt raka benen. Eller stoppar toapapper i trosorna för att det är ”pinsamt att visa upp mensskydd”. Jag vill göra allt i min makt för att förändra det och om jag bara kan hjälpa en enda person att lägga de taskiga tankarna åt sidan och fånga livet mer så är jag nöjd.

Vilket är ditt bästa tips för att lära sig att tycka om sin egen kropp?

– Se till funktion istället för utseende! Hur tråkigt det än låter så kommer det att komma en dag när något i kroppen inte fungerar och då kommer man nog bara vilja ha livet tillbaka. Jag är rädd att man kommer ångra all energi som lagts kring kroppens utseende, som istället kunde lagts på att leva livet fullt ut.

Berätta något vi inte vet om dig!

– Jag är en jäkel på munspel!

Besök och säg hej och välkommen till Amanda i hennes blogg som du hittar här >