Niehku Mountain Villa

Niehku Mountain Villa är utsett till Europas bästa hotell

Sedan öppningen för ett drygt år sedan har Niehku Mountain Villa hyllats i både nationell och internationell press. Nu vinner det exklusiva hotellet vid Riksgränsen dessutom pris för Europas bästa hotellinredning.

200 kilometer norr om polcirkeln, byggt på platsen för malmbanans gamla lokstall, ligger Niehku Mountain Villa. Ett exklusivt och personligt hotell som kombinerar skidåkning och naturupplevelser med boende och gastronomi i världsklass.

Niehku betyder ”dröm” på nordsamiska, och det är precis så som många beskriver hotellet. Sammanlagt finns 14 rum, restaurang, vardagsrum och relaxavdelning – och med det gamla lokstallets fornminnesmärkta ruin som skär igenom den nya byggnaden skapas en påminnelse om platsens spännande historia. Intill ruinen har dessutom en av de över hundra år gamla smörjgroparna förvandlats till vinkällare.


Designbyrån Stylt har inrett hotellet

Det är den prisbelönta svenska designbyrån Stylt som har skapat den spännande och ombonade inredningsarkitekturen på Niehku Mountain Villa vid Riksgränsen. Och nyligen belönades de för sitt arbete med hotellet då de tilldelades priset Unesco Prix Versailles 2019 för Europas bästa hotellinredning.

Varje år uppmärksammar Unesco Prix Versailles hotell, restauranger och butikskoncept i hela världen vars arkitektur och inredning utmärker sig konstnärligt och kulturellt, samt ekonomiskt och kommersiellt. Något som verkligen stämmer överens med Niehku Mountain Villa.

I och med att det svenska hotellet kammade hem europatiteln 2019 är de nu nominerade till världspriset som utses i september i år.


Så här ser det ut på Niehku Mountain Villa:

Utsidan av Niehku Mountain Villa

Niehku Mountain Villa och den fornminnesmärkta ruinen som skär rakt igenom byggnaden.

Interör Niehku Mountain Villa

Trappa ner till den öppna elden.

Niehku Mountain Villa, brasa

Del av de gemensamma ytorna på Niehku Mountain Villa.

Niehku Mountain Villa, rum

Rummen är försedda med sängar från Hästens.

Niehku Mountain Villa, restaurang

Under restaurangen går det att skymta den välfyllda vinkällaren.

Foto: Erik Nissen Johansen

Läs mer:

Här är det svenska träkojehotellet som hajpas i USA

Därför ska du inte boka hotell online och 5 andra tips

11 annorlunda hotell – som du inte behöver åka långt till