champagnebrist

Nu blir det champagnebrist – årets skörd har möglat bort

Gillar du att avsluta veckan med ett glas champagne? Framöver kan det bli svårt att göra det, eftersom det lär råda champagnebrist efter 2016.

Vin- och sprittidskriften Decanter avslöjar att distriktet Champagne har hamnat i kris, skriver SvD. Under våren drabbades området av väldigt kalla nätter med frost vilket gjorde att en stor del av den skörd som ska bli champagne möglade bort.

champagnebrist

Mögel är orsaken till den champagnebrist som väntas uppstå.

99 procent av vingårdarna som tillverkar champagne uppger att de har drabbats av mögelskadorna, vilket innebär att det spås bli brist på champagne från 2016 i butikshyllorna framöver.

”Vi bedömer att produktionen i området kommer att ligga på cirka 2500 till 3000 kg/hektar, vilket kan jämföras med 10 700 kg/hektar som vi har budgeterat för”, sade Champagne Philipponnats cd Charles Philipponat i ett uttalande. Hur stor påverkan möglet kommer att ha på den slutgiltiga produktionen är inte bekräftat.

Att dricka bubbel överhuvudtaget verkar bli svårare framöver eftersom prosecco-tillverkare också har avslöjat att de har svårt att möta den efterfrågan som finns just nu.

Läs även:
Därför blir du snyggare av två glas champagne
11 fantastiska citat om champagne att leva efter
Bäst i test! Bästa bubblet från budget till lyx

Foto: IBL