Ny studie visar att hundar faktiskt förstår vad vi säger

Ny studie visar att hundar faktiskt förstår vad vi säger

Vad vi säger och hur vi säger det har betydelse när vi pratar med våra hundar. En ny studie visar nämligen att hundar förstår vad vi säger i större utsträckning än vi tidigare trott.

Känner du att din hund verkligen förstår dig? Det är faktiskt inte alls osannolikt visar en ny studie från Ungern som nyligen publicerades i tidningen Science. Hundars hjärnor verkar nämligen bearbeta tal på ett liknande sätt som människor gör.

De ungerska forskarna lyckades med bedriften att få tretton hundar att sitta stilla i en magnetröntgenmaskin medan de talade med dem. Syftet var att mäta hundarnas hjärnaktivitet när de blev tilltalade med olika innebörd och olika tonlägen. Till exempel sa forskarna ”duktig hund” med såväl glatt som neutralt tonläge för att jämföra responsen med nonsens-ord som ”det var inget” i olika tonlägen.

Matte pratar med sin hund som förstår vad hon säger.

Tänk både på ordval och tonläge när du pratar med din hund – hen förstår dig bättre än du tror! Foto: IBL

Studien visade att hundarna snappade upp betydelsen av orden oavsett tonläge, och att de verkade associerade till positiva eller negativa minnen av ordet. Men bäst förståelse visade de när tonläget matchar innebörden av det vi säger. Hundens vänstra hjärnhalva tolkar nämligen ordens innebörd, medan den högra läser av tonläget – precis som hos människor.


Så, har du till exempel pratat om att åka till veterinären med en supergullig röst för att inte skrämma hunden eller göra den orolig bör du alltså sluta med det nu. Du lurar ingen.

Forskaren, tillika studiens huvudförfattare, Attila Andics har studerat talförståelse, språk och beteende hos såväl människor som hundar. Så här skriver hon om studien:

”Det här visar att positiva kommentarer kan fungera som belöning för hundar, men det fungerar allra bäst om orden och tonläget matchar. Hundar kan alltså skilja på vad vi säger och hur vi säger det, men de kan också kombinera de tu för att korrekt tolka vad vi verkligen menar”.

Läs mer:

Hund- eller kattmänniska? Din favoritdrink avslöjar dig
Nu kan du köpa allt till din fyrfota vän – på Åhléns
Forskning: Därför ska du prata med din katt

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.