Nu finns rosa öl

Nya Carnegiebryggeriet släpper knallrosa öl

Vackert rosa och med en tydlig hallonsmak gör surölen Halo från Nya Carnegiebryggeriet entré. En perfekt fördrink till sommarfesterna eller som en sällskapsdryck för den som vill komma ifrån de söta dryckerna.

En mer rosa öl lär du inte hitta på den här sidan nyår. När Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby sjöstad i Stockholm presenterar sin nya öl Halo får man lite av en färgchock och måste övertala sig själv att det faktiskt är öl och inte juice eller läsk man häller upp i glaset.

Den rosa färgen får Halo från hallon. Ölet består nämligen till inte mindre än 40 procent av just hallon. Det är nämligen en hallon-citronsuröl och ligger på 4,5 procent alkohol.

Halo – ett nytt suröl med smak av hallon.

Den rosa färgen kommer från hallon.

– Ölen innehåller en helt orimlig mängd hallon. Det är så mycket hallon att ölen är svår att få ut ur tanken, skrattar Lise Ljungman, ölentusiast och ölprovningsansvarig på Nya Carnegiebryggeriet.

En suröl kan få sin karaktäristiskt syrliga smak från spontanjäsning eller från att man har tillsatt mjölksyrebakterier till ölen och syran kan vara allt från mild till riktigt påtaglig med ättikskaraktär.

Snäll och fruktig suröl

Halo är en väldigt snäll suröl. När man dricker den riktigt välkyld känns det knappt att det är en öl. Smaken är väldigt fruktig utan att för den sakens skull bli söt. Visst finns det en underton av öl, men den mest framträdande smaken är helt klart hallon, vilket inte är så konstigt med tanke på hur mycket hallon ölen faktiskt innehåller.

Smakpanelen blev glad vid provsmakningen. Och entusiastisk. ”Jag älskar den!”, ”Vilken cool färg, synd att man gömmer den i en brun flaska” och ”Den var ju god! Den smakar inte alls kräks som jag tycker att suröl brukar göra”, hördes från provsmakningsskaran.

Det här är en öl som lätt skulle kunna drickas även av de som inte brukar tycka om öl. Den skulle kunna gå som en riktigt sträv och torr cider och är perfekt som till exempel fördrink till sommarens fester.

Det finns fler suröl som också har bryggts med hallon, till exempel Mikkeler Spontanframboos, Möllys Erotiqa, Brekeriets Wrapped in Red och Hallon Berliner från Örebro brygghus.

Halo släpps på Systembolaget 2 maj.

 

Läs mer:

Winter is here! Här är Game of Thrones-drinkar av eld och is

Så gör du härliga vårdrinkar med hemgjord tonic

5 goda drinkar med mynta – mer än bara mojito