Läs också: Ta sticklingar i dag – fixa nya växter för inga pengar alls
Fastän det fortfarande ligger snö på marken och termometern pekar på minusgrader är faktiskt odlingssäsongen snart här. Vissa grönsaker tar rätt lång tid på sig att växa och om du vill ha möjlighet att skörda dem till sommaren är det nu snart dags att plantera. Detta brukar kallas för Valentinsådden, alltså de växter som behöver börja få gro runt Alla hjärtans dag den 14 februari.
Växter som redan nu vill sättas i jord är bland annat tomater, chili och paprika. Och tänk nu inte att detta inte gäller dig eftersom du inte har någon trädgård – nästan allt kan går att så i krukor inomhus. Men nog om detta, såhär gör du:
1. Välj ut och köp fröer
Det finns i dag en så stor uppsjö av fröer att det kan kännas oöverkomligt att välja. Men var inte orolig, välj något du tycker verkar trevligt och kör på det. Om du känner att det blir dyrt att köpa nytt finns många Facebookgrupper där man i dag kan byta fröer med varandra. Det är ett smart sätt att spara pengar på.
2. Plantera i små krukor
Att ta hand om ens små fröbebisar kräver en del pyssel, men bli inte stressad av det utan försök se det som en slag mindfullnessterapi. Det du till att börja med behöver är små plastkrukor och eventuellt ett litet växthus, finns för några hundra kronor lite överallt nu. Har du inget växthus går det jättebra att sätta lite gladpack över krukorna och sticka några lufthål i det. Detta är för att fröerna vill ha det ganska varmt och har du ett fönster med mer sol kan du med fördel ställa dem där.
Läs på paketet hur just de fröer du köpt vill planteras och sedan är det bara att vattna och vänta. Två tips kommer här. Tips ett: sätt två fröer i varje kruka, på så sätt kan du sedan välja de som växt bäst och fortsätta odla dem. Tips två: plantera inte i blomjord. Detta eftersom den jorden innehåller för mycket näring som gör att växterna växer snabbt men blir tunna och rangliga. Välj istället såjord (eller kaktusjord som den också kallas).
3. Märk upp
När fröerna först kommer upp får de två blad som kallas hjärtblad. De bladen ser nästan likadana ut för alla växter så det är i stort sett omöjligt att veta vad man har planterat bara baserat på bladen. Det kan därför vara en idé att märka ut dem med pinnar och små skyltar så man minns vad man sått var.
4. Plantera om
Efter hjärtbladen utvecklar fröerna snart vad som kallas för karaktärsblad. Det är nu du kan se vad du har planterat – och det är nu det börjar bli dags att plantera om växterna i lite större krukor. Till detta kan till exempel urtvättade konservburkar fungera fint, slå bara lite hål i dem så att det överflödiga vattnet kan rinna ut. Det du gör nu är att plocka bort de nedersta hjärtbladen, knäck av dem bara för växten behöver dem inte.
Försök sedan försiktigt få upp plantan ur jorden och flytta över till den nya krukan. Det viktiga nu är att gräva ned plantan så långt du kan, gärna så att bladen bara ligger rätt på jorden för då kommer den att växa sig stark och stabil. Där hjärtbladen suttit kommer också nya rötter att växa ut som gör att den mår bättre.
5. Fortsätt plantera om
Varje gång du ser att växterna börjar bli lite långa och rangliga är det dags att plantera om dem igen. Gör på samma sätt varje gång genom att lirka upp, byta kruka och gräva ned växten. När de är för stora för växthuset kan de bara ställas i fönstret. Värt att veta är dock att tomatplantor behöver mycket jord mot slutet så ett par rejält stora krukor kommer att behövas då. Och oroa dig inte om du behöver slänga bort några plantor varje omplantering, det är så det fungerar – tyvärr överlever här bara de starkaste ända till skörden.
6. Skörda
Har du tagit väl hand om dina växter och gett dem vad de behöver kommer du kunna skörda egna tomater, chili och paprika under sommaren. Det är en riktig lyx! Och blir det inte mer än en handfull kan du äta dem och tänka att du odlat fram dessa helt själv från fröer du sått. Det lovar vi smakar godare än alla köpegrönsaker i världen.
Lycka till!