janelle monae

Mest kontroversiella Oscarsklänningarna genom tiderna

Oscars är galornas gala, och listan på minnesvärda kreationer kan göras lång. Ofta hyllas kändisarna för sina fantastiska outfits, men ibland för kreationer som varit ganska – banbrytande? Här är 13 röda mattan-ögonblick vi inte glömmer i första taget.
Så blir Oscarsgalan 2021
1:24

Efter reklamen: Så blir Oscarsgalan 2021

(1:24)

Slå på ljud

Just när det kommer till banbrytande kan balansen mellan succé och flopp vara hårfin – antalet kändisar som fått sig en känga för att de klätt sig missklädsamt eller för avslöjande är lång.

Här är några av alla de outfits som sticker ut lite extra, vissa på gott, andra lite mer på ont.

Lady Gagas diskhandskar, 2015

Snyggt matchat med håruppsättning och läppar, men modellen på handskarna fick en hel värld att tänka ”diskhandskar”.

Björks svanklänning, 2001

För 20 år sedan skred isländska sångerskan Björk ner för röda mattan iförd – en svan. Klänningen underströk verkligen Björks lite udda, personliga stil. Kul kuriosa är att hon dessutom hade med sig sex stycken strutsägg som hon försökte lägga ut på mattan, men som vakterna plockade upp.

Chers zickzack-outfit, 1986

Cher skulle nog kunna fylla en hel sådan här lista själv. Men detta är nog den outfiten flest minns? Som influgen rakt från en Vegas-show.

Celine Dions bak- och framvända kostym, 1999

Under åren har flera stjärnor gett sig på annorlunda tolkningar av frack och kostym. Celine Dions bak- och framvända oversized outfit signerad John Galliano var definitivt före sin tid.

Lizzy Gardiners American Express-klänning, 1995

Australiensiska designern Lizzy Gardiner vann pris för bästa kostym, och dök själv upp i en oväntad outfit – bestående av 254 American Express-kort. Den största frågan är – hur sitter man ens ner i den här klänningen? ”Många blev irriterade, förmodligen för de inte tyckte att jag tog det så allvarligt som jag borde” har hon senare sagt om klänningen.

Barbara Streisands genomskinliga paljettset, 1969

När stjärnan tog emot pris för Bästa skådespelerska för sina insatser i Funny Girl, hade hon inte räknat med att det starka ljuset skulle göra hennes paljettbeströdda byxdress genomskinlig. Men det blev den och kombinationen av det tillsammans med de utsvängda byxorna, kragen och manchetterna gör outfiten oförglömlig.

Kim Basingers halva frack-klänning, 1990

Ok för att detta var en tid av experimenterande, men ibland blev det inte så jättebra. Som för Kim Basinger som ville skoja till det lite med en (halv) frack? Resultatet blev mer bellboy i balklänning.

Gwyneth Paltrows transparenta gothlook, 2002

Trots att den omåttligt populäre Alexander McQueen stod bakom Gwyneths outfit, blev det inte så lyckat, erkänner Gwyneth själv. ”Jag borde ha haft en behå, mindre smink och utsläppt hår så hade det blivit bättre.” har hon sagt i efterhand.

Angelina Jolies slits, 2012

En elegant klänning i sig – men den höga slitsen skrev Oscars-historia.

Whoopi Goldbergs maximalistiska...allt?, 1993

Så mycket färg. Så mycket olika detaljer. Så mycket mönster. Så mycket olika skärningar. Så många frågor.

Anne Hathaways genomskinliga överdel, 2013

Egentligen en ganska stilren och intetsägande klänning från Prada. Men det lite genomskinliga tyget och de illa placerade sömmarna drog, så att säga blickarna till sig. Anne Hathaway ångrade nog att hon bytte till den här klänningen i sista sekund, då hon insåg att Amanda Seyfried bar en klänning som var väldigt lik den hon ursprungligen tänkt sig.

Billy Porters frack-klänning, 2019

Billy Porter har bjudit på många uppseendeväckande outfits på röda mattan, men han stal onekligen rampljuset med sin Christian Siriano-mix av sammetsblåsa och frack. ”Jag vill få människor att förstå att man inte måste hålla med om, eller ens förstå vad andra gör, men vi måste respektera varandra”, sade Billy om sitt hyllade statement.

Janelle Monaes Swarowski-klänning, 2020

Sångerskan intog 2020 röda mattan iförd en Ralph Lauren-klänning med hela 168 000 Swarowski-kristaller. Klänningen tog över 600 timmar att färdigställa.

Foto: TT

Inspirerat av: Vogue

Relaterade artiklar
10 svenska stjärnor på Oscarsgalans röda matta
Quiz: Omtalade modelooks genom tiderna – vad minns du?