Packa smart! 10 tips inför resan - skriv ut och spara!

Tips! Ett lätt och tåligt bagage kan vara bra att investera i. Foto: Samsonite

Tips! Ett lätt och tåligt bagage kan vara bra att investera i. Foto: Samsonite

Oavsett om du ska åka långt eller kort finns det några saker som är bra att tänka på innan du ska resa någonstans. Vi har listat tio punkter.

1. Reselåda: Innan du åker någonstans, skaffa en reselåda där du lägger viktiga saker som pass (kolla så det är giltigt!), pengar (växla innan avfärd!), parlör, guider, kartor, adapters, solglasögon, badkläder och liknande. Du kan även lägga i små reseförpackningar med skönhetsprodukter.

2. Försäkring: Kolla upp om och i så fall vad du har för reseförsäkring, om något skulle hända eller du skulle förlora ditt bagage. En vanlig hemförsäkring räcker långt, men ibland kan det vara bra att komplettera med en extra reseförsäkring. Betalar du resan med VISA-kort ingår det på köpet. På regeringen.se finns annan viktig information, om olyckan skulle vara framme.

3. Vaccination: Beroende på vart du ska åka kan du behöva vaccinera dig eller ta med malariatabletter. Kontakta din vaccinationsmottagning i god tid innan, då vissa vaccineringar bör påbörjas minst sex veckor före avresa och ibland kräver mer än en dos.

4. Checklista: Skriv en checklista över allt du ska packa. Listan kan du spara och använda flera gånger. Utgå från att plaggen ska gå att kombinera med varandra på olika sätt och gärna att de kan användas både dag- och kvällstid. Maila listan till dig själv så du kan dubbelkolla så att du får med dig allt hem sedan. Det kan även vara bra att kopiera och maila andra viktiga resedokument som pass, visum, biljetter, kreditkort och försäkringshandlingar.

5. Packa smart: Lägg tunga saker i väskans botten och rulla dina kläder istället för att vika dem. Det tar mindre plats och gör faktiskt att de blir mindre skrynkliga. Om du har mycket plats över i väskan, fyll upp det med papper eller liknande. Det gör att sakerna inte flyger omkring.

6. Adresslappar: Ha alltid två adresslappar om du checkar in ditt bagage, en på utsidan och en på insidan, utifall den yttre råkar försvinna. Det kan även vara bra att låsa ditt bagage, om du har möjlighet.

7. Bagage: Kolla alltid upp flygbolagets regler för storlek och vikt på bagaget innan du reser för att undvika extra avgifter. Om du klarar dig med bara handbagage sparar du tid på att slippa checka in och ut ditt bagage.

8. Handbagage: Förvara dina viktigaste saker i handbagaget/handväskan, OM ditt vanliga bagage skulle försvinna på vägen. Förutom självklarheter som pass, biljetter, pengar, kreditkort, mobiltelefon och liknande kan en extra uppsättning underkläder, skönhetsprodukter, glasögon och eventuella mediciner vara bra att ha nära till hands.

9. Res bekvämt: Sätt på dig bekväma kläder och skor, speciellt om du ska resa långt. Genom att bära flera lager sparar du plats i bagaget och slipper frysa om det är kyligt på planet. Se dock till att du enkelt kan ta av dig något lager om det skulle bli för varmt.

10. Undvik stress: Var ute i god tid för att slippa onödig stress. Packa någon dag i förväg och lägg till någon extra halvtimme på vägen till flygplatsen, utifall något oförutsett händer. Ta med en bok eller tidning (Baaam, såklart) så du kan fördriva tiden om du får vänta eller planet är försenat.

Trevlig resa!

Läs även:
Stylistens tips: ”Sex plagg jag alltid packar”
Experterna delar med sig av sina bästa packningstips

Kollektionen Cosmolite från Samsonite är lätt men tålig och kostar från 3 399 kr.

Kollektionen Cosmolite från Samsonite är lätt men tålig och kostar från 3 399 kr.

Av: Rose-Marie Söderlund