Laga den indiska vegofavoriten palak paneer hemma med Killmaterskans enkla recept

Laga den indiska vegofavoriten palak paneer hemma med Killmaterskans enkla recept

Linnea Wikblads palak paneer är enklare än den du får på den indiska restaurangen – men minst lika god. Testa den vegetariska storfavoriten till kvällens middag!

Läs mer: Alkoholfritt, nyttigt eller bara gott – vi har samlat helgens bästa drinkrecept

Det är fullt möjligt att lyckas med den indiska favoriten palak paneer hemma. Fuska lite för enkelhetens skull och ersätt paneer-osten med halloumi för en fantastiskt god och vegetarisk middag.

Receptet kommer från Linnea Wikblads kommande kokbok ”Killmaterskan” som finns i bokhandeln i maj. Missa inte vår intervju med henne om tetravin, mat på Instagram och hur man diskar som mest effektivt.

PALAK PANEER

2 stora gula lökar, hackade

smör

1 stor tumme ingefära, finriven

2 vitlöksklyftor, fint hackade

ca 1 msk garam masala

ca 2 tsk gurkmeja

några stänk chiliflakes

en rejäl klutt tomatpuré

400 g färsk spenat

2 normalstora tomater, grovt hackade

2–3 dl grädde

2 halloumiostar (à 200 g), tärnade

2 limefrukter

1 kruka koriander, hackad

salt och peppar

Till servering

ris och/eller bröd

Fräs löken i smör i en gryta tills den blivit blank och slappnat av. Tillsätt ingefära och vitlök och sedan i med garam masala, gurkmeja och chiliflakes.

Tryck ut en bra klutt tomatpuré och fräs runt en stund, typ under kanske en låt? I med spenat och tomater. Stek tills spenaten krympt till den provocerande pyttelilla mängd den alltid gör.

Nu gräddtajm, i med 2–3 dl. Beroende på den typ av grädde du använder är den olika tjock. Vissa laktosfria sorter är ganska tjocka i konsistensen medan matlagningsgrädde och vanlig vispgrädde kan vara ganska tunn.

Koka ihop en stund och när du är nöjd med såsens konsistens ska du i med osten. Låt såsen bubbla på låg värme tills osten är helt mjuk. Smaka av med salt, peppar, rejält med limesaft och koriander. Servera med ris och/eller bröd.

Man kan naturligtvis använda kokosmjölk istället för grädde, jag råkar bara tycka att just kokosmjölk är fullständigt oätligt.

Foto: Sima Korenivski