Laga den indiska vegofavoriten palak paneer hemma med Killmaterskans enkla recept

Linnea Wikblads palak paneer är enklare än den du får på den indiska restaurangen – men minst lika god. Testa den vegetariska storfavoriten till kvällens middag!

Läs mer: Alkoholfritt, nyttigt eller bara gott – vi har samlat helgens bästa drinkrecept

Det är fullt möjligt att lyckas med den indiska favoriten palak paneer hemma. Fuska lite för enkelhetens skull och ersätt paneer-osten med halloumi för en fantastiskt god och vegetarisk middag.

Receptet kommer från Linnea Wikblads kommande kokbok ”Killmaterskan” som finns i bokhandeln i maj. Missa inte vår intervju med henne om tetravin, mat på Instagram och hur man diskar som mest effektivt.

PALAK PANEER

2 stora gula lökar, hackade

smör

1 stor tumme ingefära, finriven

2 vitlöksklyftor, fint hackade

ca 1 msk garam masala

ca 2 tsk gurkmeja

några stänk chiliflakes

en rejäl klutt tomatpuré

400 g färsk spenat

2 normalstora tomater, grovt hackade

2–3 dl grädde

2 halloumiostar (à 200 g), tärnade

2 limefrukter

1 kruka koriander, hackad

salt och peppar

Till servering

ris och/eller bröd

Fräs löken i smör i en gryta tills den blivit blank och slappnat av. Tillsätt ingefära och vitlök och sedan i med garam masala, gurkmeja och chiliflakes.

Tryck ut en bra klutt tomatpuré och fräs runt en stund, typ under kanske en låt? I med spenat och tomater. Stek tills spenaten krympt till den provocerande pyttelilla mängd den alltid gör.

Nu gräddtajm, i med 2–3 dl. Beroende på den typ av grädde du använder är den olika tjock. Vissa laktosfria sorter är ganska tjocka i konsistensen medan matlagningsgrädde och vanlig vispgrädde kan vara ganska tunn.

Koka ihop en stund och när du är nöjd med såsens konsistens ska du i med osten. Låt såsen bubbla på låg värme tills osten är helt mjuk. Smaka av med salt, peppar, rejält med limesaft och koriander. Servera med ris och/eller bröd.

Man kan naturligtvis använda kokosmjölk istället för grädde, jag råkar bara tycka att just kokosmjölk är fullständigt oätligt.

Foto: Sima Korenivski