Plockar du fram mobilen på middagen? Det ska du inte må dåligt över

Plockar du fram mobilen på middagen? Det ska du inte må dåligt över

Svenskar surfar 4 timmar om dagen, gärna på toaletten och inte sällan i grupp. Det visar en undersökning Comviq gjort om våra surfvanor.

Läs också: Så får du en sundare relation till mobilen – 4 tips från psykologen

Vi har alla varit på en middag där samtalet plötsligt tystnat och som genom ett trollslag sitter alla med mobilen i handen och scrollar. Har du kanske känt lite dåligt samvete över det? Att du är en dålig vän som inte kan hålla fokus? Det är helt onödigt – i alla fall om du umgås med jämnåriga.

Comviq har nämligen gjort en ny undersökning av svenskarnas surfvanor och i den framkom att av de som är födda på 80- och 90-talet tycker över hälften att det blir roligare att umgås med andra när man kan ta fram mobilen. Och över 70 procent uppger att de använder telefonen när de hänger med andra.


Läs också: 4 anledningar till att inte ha mobilen som väckarklocka

I snitt surfar svenskar fyra timmar om dagen och vi sitter hellre med mobilen på toaletten än på jobbet. Dessutom föredrar hälften av alla sin smartphone över sin laptop eller surfplatta. Men trots att vi surfar så mycket verkar vi, enligt undersökningen, inte vara oroliga över det. Över 65 procent säger att de inte ens tänkt tanken.

– Att vara konstant uppkopplad via sin smartphone sitter i ryggraden hos svenskarna idag. Frågan om hur mycket man borde surfa verkar inte störa oss utan de flesta tycks värdesätta enkelheten med uppkoppling i mobilen, säger Oscar Karlsson, affärsområdeschef för Comviq.


Unga svenskar sticker ut – så surfar de:

– Lyssna på musik är den överlägset populäraste funktionen på smartphonen för personer födda på 90-talet eller senare (44 %). Detta jämfört med 80-talisterna där endast 19 % listar musik som en av de viktigaste funktionerna.

– 4 av 10 födda på 90-talet eller tidigare tror att de kommer ägna ännu mer tid åt mobilsurfande i framtiden. Det är däremot ingenting som oroar dem, 65 % uppger att de inte reflekterat över tiden de ägnar åt surf.

– Sängsurfande är vanligt bland de unga. På topp-tre-listan över vart de föredrar att surfa uppger sex av tio att sängen är en plats där de helst använder sociala medier, lyssnar på musik och spelar spel i mobilen.

– Helgsurf är viktigt för 90-talister och yngre. Den dagen som är allra populärast att mobilsurfa på är lördagen – 30 % skulle inte klara sig utan mobilsurf på lördagen och nästan lika många (26 %) väljer fredagen.

– Den dag flest skulle välja bort mobilsurf är måndagen. 23 % säger att de inte har något emot att slippa mobilsurfandet första dagen på veckan.

– Mer än hälften av personer födda på 90-talet eller senare erkänner att de slösurfar regelbundet – det vill säga att de surfar utan egentligt syfte.

– Snittet för antalet timmar svenskarna uppskattar att de lägger på surf är 3 timmar och 40 minuter. För de födda på 90-talet eller senare uppgår siffran till fem timmar varje dag – inte långt ifrån en hel arbetsdag.

Foto: IBL