Här är sommarens mest populära resmål – och fyra oupptäckta pärlor

Här är sommarens mest populära resmål – och fyra oupptäckta pärlor

Sol, bad och strand står kanske på allas önskelista i sommar. Baaam listar svenskarnas tio mest populära resmål för sommaren 2018 och fyra mindre välbesökta (men heta) semesterfavoriter.

Läs mer: Så packar du smart och stressfritt – 10 enkla tips

Trots att sol, bad och semester känns flera ljusår bort är det hög tid att börja planera och boka sommarens resor. I år har den stabila och trygga favoriten Mallorca puttats ner från förstaplatsen bland svenskarnas mest populära resmål till förmån för Split i Kroatien. Det visar ny bokningsstatistik från resebolaget Ticket.

– Intresset för Kroatien är högt sedan flera år, men har nu inför sommaren 2018 verkligen exploderat. Split är både en mysig stad och en perfekt utgångspunkt för att utforska Kroatiens vackra övärld och den Makarska rivieran längre söderut, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Läs mer: Res som ett proffs med handbagage – 15 kabinväskor som klarar måtten

Spanien fortsätter att vara det mest bokade semesterlandet sommaren 2018 med Kroatien och Grekland hack i häl. Efter flera år av svalt intresse för Turkiet, på grund av oroligheter i landet, har resmål dit åter igen blivit mer populärt.

Sommarens mest populära resmål

1. Split (3)
2. Mallorca (1)
3. Kreta (2)
4. Malaga (5)
5. Rhodos (4)
6. Cypern (6)
7. Alanya (ny)
8. Bangkok (10)
9. Alicante (ny)
10. Paris (ny)


Men om du är mindre sugen på att armbåga dig fram bland svenska turister på en fullsmockad strand – vart ska du bege dig då? Vi tipsar om fyra mindre populära, men likväl fantastiska, resmål i Europa.

Lissabon

Portugals huvudstad är vacker, spännande och lagom stor att upptäcka till fots. Det kulliga miljön skapar gott om utkiksplatser och du äter och dricker för en billig peng. Åk i maj-juni eller september-oktober för att undvika de allra hetaste sommarveckorna. Läs Floras grymma Lissabon-guide för fler tips.

Albanien

Medan norra Albanien erbjuder alptoppar och porlande bäckar finns det i söder en riktigt fin riviera som blivit ett alltmer populärt resmål. Det har länge varit ett av Europas mer okända länder för oss svenskar (från andra världskriget och fram till 90-talet var landet en stängd kommuniststat) men dess vackra sandstränder och turkosblå hav gör det värt ett besök.

Montenegro

Kroatiens mindre kända grannland Montenegro erbjuder minst lika vacker natur till ett billigare pris. Längs den Budvanska rivieran ligger stränderna på rad och de gröna kullarna i bakgrunden skapar en vacker inramning. Medeltida byggnader och charmiga fiskebyar blandas med lyxiga yachter och nationalparker för en idyllisk semester.

Gdansk

Polen är ett riktigt prisvärt resmål som har mer att erbjuda än Warszawa och Krakow. Gdansk är en av landets äldsta städer med arkitektur som påminner mer om Köpenhamns Nyhavn än Östeuropa. Här dricker och äter du billigt och fina stränder finns bara en kort resa bort.

Foto: IBL