Artikeln innehåller reklamlänkar
Tips bok att ge bort i present

Presentpanik? Elva bra böcker att ge bort – eller behålla själv

Snart är det semestertider (eller åtminstone påsk!) och vad passar då bättre än att läsa en god bok? Här är 11 böcker som är perfekta att ge bort i present eller att köpa till sig själv.

Emellanåt är det svårt att komma på vad man ska ge bort i present eftersom man gärna vill vara lite personlig men utan att spendera en förmögenhet. Men i denna hektiska tid av ändlöst scrollande på skärmar och stressade hjärnor kan faktiskt en god bok vara den perfekta presenten.

Baaam har listat 11 böcker som passar alla att läsa – oavsett om det är en present till en van läsare eller någon som bara plockar upp en bok på semestern.


Ni måste flytta på er

Annah Björk

Förra årets #metoo-vrål nådde långt – men i musikbranschen är mycket sig likt. Annah Björk tar läsaren med bakom kulisserna, in i en smutsig industri som präglats av sexism och tystnadskultur. Här tas de senaste 30 årens pophistoria upp med ett nytt perspektiv – enda från Riot grrrrl-rörelsens radikalpunk under 1990-talet till dagens självklara feministpop.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Investeringsguiden : så kommer du igång med ditt sparande

Anna Svahn, Linnéa Schmidt

Har du känt att du borde ta tag i ditt sparande och kanske investera i en fond – men du kan ju igenting? Då är denna handbok för dig. Här gås det grundligt igenom hur börsen egentligen fungerar, hur man analyserar aktier och vad för slags konto man ska öppna. Allt detta med expertisen från Anna Svahn och Linnéa Schmidt som driver en Facebookgrupp med över 100.000 medlemmar där de inspirerar kvinnor att komma igång med sitt sparande.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Factfulness : tio knep som hjälper dig förstå världen

Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund

Hans Rosling var expert på att peka med hela handen och vara tydlig och denna boken är inget undantag. I Factfulness visar Hans Rosling varför vi missförstår världens utveckling och hur vi gemensamt kan rätta till de misstagen. Dessutom har han ett positivt fokus – det kan faktiskt bli bättre här i världen!
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Drömjournalen

Nicotext

Är du en sådan som inte alls håller med om att det är tråkigt att höra om folks drömmar? Eller är du bara själv intresserad av att ta reda mer på vad som rör sig i ditt eget huvud om natten? I Drömjournalen kan du skriva ned dina drömmar och sedan med hjälp av ett drömlexikon få hjälp att tyda dem. Dessutom finns en guide till hur du kan sova bättre.
Läs mer och köp här.

Meningen med hela skiten

Nina Åkestam

I Meningen med hela skiten berättar Nina Åkestam om hur hon 25 år gammal går in i väggen på ett jobb hon älskar och med stor framgångar i bagaget. Hur sjutton kunde det bli så? I boken berättar hon om precis hur sjutton det blev så och även allt hon lärt sig på vägen för att du som läsare en dag ska slippa stå där själv. Som att fråga dig själv om den där presentationen du stressar ihjäl dig över verkligen är vad du kommer se tillbaka på när du firar din 80-årsdag.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Sapiens : en kort historik över mänskligheten

Yuval Noah Harari

Sapiens är precis det den säger sig vara – en kort historik över mänskligheten. Men bli inte avskräckt, det är en riktigt lättläst och tydlig bok som kommer få dig att fundera både en, två och tio gånger. För vet du varför människobebisar föds så hjälplösa? Eller varför vi var som lyckligast när vi levde som jägare och samlare? Snart vet du och risken är stor att du efter att ha läst denna ofta börjar meningar med: ”Som jag läste i Sapiens…”.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Det veganska köket – 1700 växtbaserade recept

Mattias Kristiansson

Vem behöver inte lite mer inspiration i köket? Och eftersom vi vet att växtbaserad mat är ett bra steg på vägen mot att rädda hela mänskligheten från klimatapokalyps är denna bok en bra start. Här finns hela 1700 recept på allt från enkel vardagsmat till desserter och riktig festmat.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

me too : så går vi vidare – röster, redskap och råd

Alexandra Pascalidou

#metoo brände som en löpeld genom samhället – men vad gör vi nu? Den här boken ska ge svar på just det genom att hålla debatten vid liv, tips på hur man kan få stöd och råd och starka berättelser från en rad namnkunniga personer, från läkare och poliser till medsystrar i vardagen.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Min bullet journal

David Sinden

Har du sett fantastiskt fina anteckningsböcker folk skriver i för att hålla ordning på sina liv? Då har du nog råkat på den nya trenden med bullet journaling. I den här boken lär du dig grunderna i hur man bygger sin bullet journal och genom det börjar prioritera vad som är viktigt i livet. Dessutom får hjälp på vägen för hur du kan uppnå mål och på så sätt få det liv du vill ha.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Med tåg genom Europa : 470 tips och sju rutter

Marko T Wramén, Anna W Thorbjörnsson

Allt fler väljer att stanna på marken och ta flyget istället för tåget och under första halvan av 2018 såldes 30 procent fler Interrailkort jämfört med året innan. Men det är inte helt lätt att lista ut hur man tar sig runt med tåget i Europa – därför finns denna boken. Här får du mängder av handfasta råd och tips på rutter du kan ta. Perfekt till sommarsemestern!
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Konsten att städa : förändra ditt liv med ett organiserat hem

Marie Kondo

Om du inte hört talas om Marie Kondo tidigare lär du ha gjort det i och med hennes omåttligt framgångsrika Netflix-serie. Marie Kondo har skapat KonMarie-metoden, ett sätt att städa och rensa som gör att om du gör detta en enda gång behöver du aldrig städa igen. På riktigt. Här är den kompletta guiden till metoden och allt du behöver veta för att få ett mer välstädat hem och mer lugnt sinne.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Läs mer:

Rensa hela ditt hem – 7 enkla steg med omtalade KonMari-metoden
Transsibiriska järnvägen – ultimata guiden för dig som planerar en resa
9 böcker vi alla låtsas som att vi läst – och varför du bör läsa dem