Skummig och kryddigt – gör din egen pumpkin spice latte i höst

Skummig och kryddigt – gör din egen pumpkin spice latte i höst

Om någon dryck kan ge känslan av en varm kram så är det den här. Fixa det ultimata höstmyset med en egengjord pumpkin spice latte.

Läs mer: Ha rödvin i din varma choklad för du lever ju bara en gång

Det kan vara den höstigaste drycken av de alla. Den är varm, skummig och smakar kanel, pumpa och kardemumma. Pumpalatten, eller pumpkin spice latte, gjordes känd av Starbucks och den har blivit lika älskad som den är hånad.

Om du inte är sugen på att punga ut en 50-lapp för en köpelatte kan du lika gärna göra en hemma. Den riktigt ambitiösa gör sin egen pumpapuré, men det finns färdig att köpa i välsorterade mataffärer på hyllorna där de amerikanska matvarorna är.


Pumpkin spice latte

4 portioner

Du behöver:

2 dl vatten

1 tsk hela kryddnejlikor

2 tsk kardemummakärnor

1 1/2 dl pumpapuré

2 tsk malen ingefära

2 tsk malen kanel

3 msk honung

1 tsk vaniljpulver

8 dl mjölk (gärna baristamjölk)

1 dl varmt espressokaffe

Till servering:

vispad grädde

malen kanel


Gör så här:

Koka upp vatten, nejlikor och kardemumma i en kastrull. Dra den från plattan och låt blandningen dra ca 10 minuter under lock. Använd en finmaskig sil för att sila bort kryddorna. Koka upp vätskan igen och låt koka tills ca en halv deciliter återstår. Tillsätt pumpapuré, ingefära och kanel och rosta under omrörning. Blandningen ska precis börja fastna i botten.

Tillsätt sedan vaniljpulver, honung och lite av mjölken. Rör om tills att alla klumpar har lösts upp. Häll i mer mjölk och fortsätt röra tills det tjocknar. Var dock noga med att röra så att blandningen inte bränns. Använd med stavmixer och mixa tills pumpamjöken är skummig. Fördela kaffet i koppar och häll på pumpamjölken. Toppa med en klick vispad grädde och pudra över kanel.

Recept: ICA

Foto: Thinkstock