Tjuvstarta julen – här är 4 varianter på goda glöggdrinkar

Glögg är, utan tvekan, en av julens absolut härligaste drycker. Ställ till med glöggmingel med de här juliga och goda drinkarna!

I dag släpptes årets glöggsmak från Blossa – denna gång med smaker från Indien. I Blossa 17 Old Delhi har smakerna mango, spiskummin och chili samsats.

– I Indien hittar vi många av de smaker och kryddor som redan finns i Blossas glögg, såsom kardemumma, ingefära och kryddnejlika. Den kryddiga tonen i årets glögg förstärks ytterligare av spiskummin för att i slutet få en tydlig hetta från chilin. Detta är vår tolkning av Indien, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa, i ett pressmeddelande.


Kan du inte riktigt vänta till jul? Här är fyra glöggdrinkar du kan dricka redan nu.

Vit glöggdrink


Du behöver:

1 liter vitt vin (välj din favorit!)

2 dl vit sirap

Skalet av en apelsin

Skalet av en citron

Skalet av två lime

2 torkade pomeransskal

10 kryddnejlikor

2 tsk kardemummakärnor

2 kanelstänger

Så här gör du:

Tvätta och skrubba frukterna ordentligt innan du skär loss det yttersta skalet. Häll vinet i en kastrull tillsammans med sirapen och rör om tills sirapen har löst upp sig helt. Lägg i pomeransskal, nejlikor, kardemumma och kanelstänger och värm upp.

Rör om mellan varven, och kom ihåg: det ska inte koka utan bara sjuda. Ta av kastrullen från spisen och lägg i de skalen från de färska frukterna. Låt det stå och dra i ungefär en halvtimme för att sedan sila av.

Häll upp glöggdrinken i ett kärl och lägg tillbaka kanelstängerna. Låt det stå i kylskåpet i ungefär tre timmar och plocka sedan bort kanelstängerna. Servera med is!

Glöggdrink med smak av fläder


Du behöver:

3/4 dl vit glögg

3/4 dl utspädd fläderblomssaft

1 klyfta lime

Is

Så här gör du:

Blanda ihop glöggen med saften. Häll upp i ett glas och toppa med en klyfta lime och is. Klart!

Läskande glöggdrink med Sprite


Du behöver:

Vitvinsglögg

Sprite

Citron

Kanelstång

Is

Så här gör du:

Lägg is så det fyller halva glaset för att sedan hälla i vitvinsglögg till ungefär häften av ditt glas. Fyll upp med Sprite, lägg i en kanelstång och en citronskiva. Klart!

Lyxig glögg med champagne


Du behöver:

5 dl rött vin

2 dl vodka

3 kanelstänger

10 kryddnejlikor

15 kardemummafrön

5 msk lönnsirap

1 cm färsk ingefära

Champagne

Is

Så här gör du:

Nu ska du göra din egen glögg. Börja med att koka upp alla torra ingredienser med 1 dl rött vin. Låt det sedan dra i ungefär ett dygn för att sedan sila av. Häll i sirapen, vodkan och resten av vinet.

När du sedan ska blanda din glöggdrink blandar du tre delar glögg med en del champagne – voilá!

Foto: Blossa/IBL