Roséglögg – glögg gjord på rosévin – är årets kanske största nyhet när det kommer till juldryck. Glöggen blir en blandning av en varm sommardag och en decemberkväll och har skapats av sommelieren Björn Börsum på uppdrag av Perfect Day Rosé.
Relaterat: Bloggarnas bästa recept på nyttiga lussebullar
– Utgångspunkten har varit att lyfta fram rosévinets friska toner men samtidigt få en kryddig dryck att värma sig med under de kalla månaderna. Med rosévin i grunden blir det en fräschare och friskare glögg som jag tror lockar många som tycker vanlig glögg är lite för söt, förklarar Björn.
Bäst i test: Baaam testar roséviner under 150 kronor
Basen i rosévinsglöggen är gjord på rosévinet Perfect Day med inslag av lagerblad, kanel, stjärnanis och råsocker. I Stockholm serveras glöggen från och med den 26 november på Orangeriet vid Norr Mälarstrand och Zink Grill på Biblioteksgatan. Men har du inte möjlighet att åka dig? Då kan du göra den hemma.
Recept: Roséglögg för fem personer
Du behöver:
75cl Perfect Day Rosé
8 lagerblad
5-6 stjärnanis
2 kanelstänger
5 matskedar råsocker
Tillbehör:
Sultanrussin och osaltade cashewnötter.
Gör så här:
1. Häll rosévinet i en kastrull.
2. Värm sakta upp rosévinet tillsammans med lagerblad, stjärnanis, kanelstänger och råsocker tills sockret har smält. Alkoholen börjar dunsta vid 78 grader så var noga med att inte värma den för mycket!
3. Låt glöggen stå och dra i cirka 2,5-4 timmar beroende på hur kryddig du vill ha den.
4. Rosta de osaltade cashewnötterna innan servering genom att torrsteka dem i en stekpanna tills de fått fin färg.
5. Servera tillsammans med sultanrussin och rostade cashewnötter.
Glöggen håller sig i ungefär tio dagar om den står försluten i kylen.
Läs fler goda recept:
Så gör du drinken med rödvin och varm choklad
Drink med champagne, hallon och granatäpple
Vintriga drinkar – tre goda recept
Foto: Perfect Day