Saftiga lussebullar med kesella, ca 30 st
Du behöver:
50 g jäst
5 dl mjölk
150g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
2 paket saffran
1 tsk salt
16 dl vetemjöl
Garnering:
1 ägg
1 msk mjölk
Russin
Så här gör du:
Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll lite av den ljumna mjölkblandningen över jästen och blanda till all jäst löst upp sig. Blanda sedan i resten av vätskan.
Blanda ner kesella, saffran, socker och salt. Tillsätt sedan nästan allt mjöl (men spara lite till utbaket!) och knåda sedan degen ordentligt. Låt sedan degen jäsa under bakduk i ungefär en timme.
Knåda sedan degen på ett bakbord i några minuter. Dela degen i 30 bitar och forma till klassiska lussebullar. Garnera med russin och låt bullarna jäsa under bakduk i ytterligare 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader, vispa upp ägget och tillsätt mjölken. Pensla bullarna med blandningen och grädda mitt i ugnen i ungefär 5-8 minuter. Klart!
Kolla även in:
Äntligen! Nu är lussesemlan här
Inspireras av årets skönaste pepparkakor
15 saker som händer varje gång du julpyntar
Foto: All Over Press